Whiskywiki:Ukens artikkel/2015

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ukens artikkel. Arkiv for 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015
Oppdater siden


Uke 1, 2015

The Keepers of the Quaich er en eksklusiv forening for mennesker som har en positiv historie med tilknytning til skotsk whisky, medlemsskap er kun for inviterte som har hatt positiv innvirkning på industrien i minimum fem år. Foreningen ble grunnlagt høsten 1988 av ledende representanter fra whiskyindustrien.

Les mer: Keepers of the Quaich

Uke 2, 2015

Den andre Tromsø whiskyfestival arrangeres lørdag 10. januar. Chris Maile har et velfungerende konsept som også brukes i Oslo og Trondheim. Her kan du forvente å møte norske importører sammen med besøk av representanter fra skotske destilleri samt mulighet for å delta på masterclass.

Les mer: Tromsø whiskyfestival

Uke 3, 2015

Uavhengige tappere var ofte opprinnelig agenter (whiskybrokers) som kjøpte fat fra destilleriene og solgt dem til andre destillerier eller blendere. Eiergrupperingene i bransjen ble etterhvert større, og derfor ble agentene til dels skviset ut av markedet. Agentene satt igjen med til dels store lager med maltwhisky som de da ikke fikk omsetning for på sine tradisjonelle markeder, og derfor begynte de å tappe maltwhisky under eget navn.

Les mer: Uavhengige tappere

Uke 4, 2015

Burns supper er en årlig feiring av Robert Burns (1759-1796), erklært Skottlands nasjonalpoet. Han ble født 25. januar, og blir fortsatt feiret hvert år, over 200 år etter sin død. Vi i NMWL har valgt å legge feiringen til helgen før eller etter selve dagen. Burns Supper kan feires på litt ulike måter, men haggis blir alltid servert. Det er Skottlands nasjonalrett, laget av byggryn og moset innmat, krydret med pepper og løk.

Les mer: Burns supper

Uke 5, 2015

Johnnie Walker er et merkenavn på skotsk whisky som før ble produsert i Kilmarnock, Ayrshire, Skottland. Det er den mest utbredte skotske whisky i verden, og selges i så godt som alle land. Årlig selges mer enn 120 millioner flasker. Opprinnelig kjent som Walker's Kilmarnock Whisky, men merkenavnet fungerer nå som en arv etter John ‘Johnnie’ Walker. Hver type av Johnnie Walker whisky har forskjellig farge. Meningen er å fremheve de ulike typene whisky og hvilke anledninger de passer til.

Les mer: Johnnie Walker & Sons

Uke 6, 2015

Rare Malts er en serie med relativt gammel whisky fra Diageo. Serien har gått ut, og Diageo lanserer heller denne type whisky som Special Release. I Rare Malts-serien har vi imidlertid ikke bare fått gammel whisky. Vi har også, som navnet indikerer, fått sjelden whisky. Maltwhisky som aldri før og trolig heller ikke senere vil bli tappet som singlemalt, hovedsakelig fordi destilleriene ble lagt ned på 80-tallet, før singlemalt ble et kommersielt produkt.

Les mer: Rare Malts

Uke 7, 2015

Bergen International Whisky & Beer Festival i regi av Frode Harring arrangeres for første gang i tidsrommet 12. til 14. februar. Forvent en whiskyfestival med egen avdeling for øl, masterclass, whiskybankett og mer til. Aksen for årets festival er whiskybaren The Tasting Room og festivalhotellet Scandic Bergen City. På mange måter blir dette arvtakeren til Whisky-Meet der Harring også var en sentral brikke.

Les mer: Bergen International Whisky & Beer Festival

Uke 8, 2015

Optic er en byggtype som er mye brukt i både øl- og whiskyproduksjon. Optic er den mest brukte vårbygg til malting. Optic er en av bare tre vårbyggsorter for malting som har full godkjenning fra Institute of Brewing. Optic ble introdusert til landbruket som et stort fremskritt, ved å kombinere både større avling og veldig høy kvalitet for malting.

Les mer : Optic

Uke 9, 2015

Scapa ligger i byen Kirkwall på Orknøyene. Etablert av John Townsend 31. januar 1885. Destilleriet var i full produksjon 24. oktober samme år. Destilleriet ble ombygget i 1952 og utvidet 1978. Destilleriet har vært lukket i flere perioder. I perioden 1997 til 2004 var destilleriet aktivt kun et par måneder vært år. Dette ble utført av en tidligere destilleriansatt. Scapa gjennomførte gulvmalting til 1960-tallet. Scapa kommer fra gammelnorsk Skalp, som betød båt.

Les mer: Scapa

Uke 10, 2015

E150a er en slags sukkerkulør som lovlig kan tilsettes whisky for å justere fargen, faktisk den eneste lovlige tilsettingen utenom rent vann. Betegnelsen karamell er misvisende; ufortynnet smaker og lukter E150a brent og har et visst lakrispreg. Motstanderne av å bruke E150a mener det påvirker både lukt og smak på whiskyen. Mange destilleri forsvarer bruken og hevder smaken ikke forstyrres av tilsetningsstoffet.

Les mer: E150

Uke 11, 2015

Trondheim whiskyfestival har så langt vært en suksess, og går i år av stabelen lørdag 14. mars. Arrangør Chris Maile er Keeper of the Quaich og en av Norges fremste innen whisky. Her kan besøkende møte norske importører, representanter fra skotske destilleri samt delta på masterclass.

Les mer: Trondheim Whiskyfestival

Uke 12, 2015

Pernod Ricard er en stor aktør på eiersiden i alkoholbransjen, nummer to i verden på sprit med et salg som tilsvarer 78 millioner kasser i året. I 2006/2007 var omsetningen på 6.443 milliarder Euro. Pernod Ricard opprettet i 2001 underselskapet Chivas Brothers for å ta seg av driften av selskapets skotske whiskyer. Pernod Ricard ble dannet da Pernod og Ricard, to tidligere arge konkurrenter på pastis-markedet, fusjonerte i 1975.

Les mer: Pernod Ricard

Uke 13, 2015

Rosebank ble i 1993 «mothballed» sammen med tre andre destillerier som en del av daværende eier United Distillers rasjonaliseringsplan. Etter dette har destilleriet blitt stengt på permanent basis, da bygningene i 2002 ble solgt til British Waterways for ombygging til kontorer, leiligheter og resturanter. Derfor er det nok lite trolig at destilleriet noen gang blir åpnet igjen, selv om det er mange som ønsker dette.

Les mer: Rosebank

Uke 14, 2015

Destilleriet Glen Grant ligger i landsbyen Rothes omtrent midt i Speyside. 1861 ble Glen Grant det første destilleriet som la inn elektrisk lys. Destilleriet forblir i Grant-familiens hender fram til 1953 da de slår seg sammen med Smith-familien som driver Glenlivet og danner Glenlivet & Glen Grant Distillers Ltd.

Les mer: Glen Grant

Uke 15, 2015

Talisker ligger på øya Skye, men ikke i landsbyen med navnet Talisker. Destilleriet ble først etablert i 1831. I 1866 kjøpte John R. W. Anderson, Taliskers agent i Glasgow, destilleriet fra MacLennans dødsbo. Anderson ble fengslet i 1880 for å ha solgt ikke-eksisterende fat med whisky til kunder. Talisker ble utvidet i 1900 og delvis ombygd i 1960. I en lang periode benyttet de trippeldestillering, men i 1928 gikk de over til dobbeltdestillering.

Les mer: Talisker

Uke 16, 2015

Glenkinchie ligger bare 25 km fra Edinburgh i lavlandet, ved landsbyen Pencaitland, og den lette tilgjengeligheten sies å være en av hovedgrunnene til at Glenkinchie ble valgt med i Diageos Classic Malts-serie som lavlandswhisky. Destilleriet ligger i et frodig landbruksområde med noen av Skottlands beste kornåkre. Navnet Glenkinchie kommer av «Glen de Quincey», Quinceys dal.

Les mer: Glenkinchie

Uke 17, 2015

Ben Wyvis har en av de korteste historiene til de destillerier som ble etablert på 1900-tallet. Det lå inne på området til grainwhiskydestilleriet Invergordon som ligger i nærheten av landsbyen Invergordon. Dette er nord for Inverness, mellom Dalmore og Glenmorangie. Flasker fra Ben Wyvis er etterspurt av samlere og er derfor dyre (700 - 1000 GBP).

Les mer: Ben Wyvis

Uke 18, 2015

Ardbeg tok ut lisens i 1815. I 1978 fusjonerte Hiram Walker med Allied Lyons, og Ardbegs eksistens var truet, siden Allied allerede hadde en veletablert maltwhisky fra Islay i porteføljen, nemlig Laphroaig. Mellom 1981 og 1989 var destilleriet stengt, og fra 1989 til 1996 åpent bare to måneder i året. I 1996 la Allied ned driften for godt.

Les mer: Ardbeg

Uke 19, 2015

Forbudstiden er blitt betegnelsen på tidsperioder der enkelte nasjoner innførte forbud mot omsetning av alkoholholdige drikkevarer. Varigheten av forbudstidene var inntil 20 år (Island). Norge hadde «Brennevinsforbudet» fra 1916-1927, som ble innskjerpet av «Hetvins- og ølforbudet» (1917-1923). Forbudets avskaffelse er det eneste eksempel i norsk historie på tilsidesettelse av en lov vedtatt ved folkeavstemning.

Les mer: Forbudstiden

Uke 20, 2015

Balvenie ligger ved elven Fiddich i Dufftown, Speyside, rett ved siden av søsterdestilleriet, Glenfiddich. Selges normalt ikke til andre tappere. Noe selges blendingindustrien under navnet Burnside. Da er 1 % Glenfiddich blandet i. Etablert i 1892, og skulle egentlig hete Glen Gordon. Første offisielle tapning ble lansert i 1973. En klassisk speysidewhisky; søtlig, med klare innslag av lynghonning.

Les mer: Balvenie

Uke 21, 2015

Årets Feis Isle starter 22. mai. Det er en musikk- og whiskyfestival som arrangeres på Islay i mai hvert år, og har omtrent en ukes varighet. Først arrangert i 1986, startet på initiativ av lokale krefter som ville fremheve arven og kulturen på Islay og å tilby en tverrkulturell serie med opplevelser. Alle destilleriene åpner dørene, kommer med spesialtapninger og det arrangeres musikk, dans, gøy og moro!

Les mer: Feis Isle

Uke 22, 2015

Whisky kan være så mangt. I henhold til internasjonale avtaler om opphavsbenevnelse kan bare whisky produsert i Skottland omtales som «skotsk whisky» (eller Scotch whisky, på engelsk). I tillegg har britiske myndigheter fastlagt regler for hva som kan kalles Scotch whisky, i Scotch Whisky Act of 1988.

Les mer: Whisky

Uke 23, 2015

Kvalitetskriterier er trolig det mest omdiskuterte og minst brukte vurderingssystem for whisky. Det er stor debatt om slike kriterier. Kanskje mest om fatlagringens betydning. Noen fat kan nemlig ta elementer fra whiskyen og tilføre nye elementer slik at både råvarepreg, destilleripreg og balansen blir dårlig. Noen hevder derfor at fatpreg er dårlig sett i et kvalitetsmessig perspektiv.

Les mer: Kvalitetskriterier

Uke 24, 2015

Destilleriet Port Ellen lå i landsbyen med samme navn på øya Islay, og er ca. 1 mile vest for Laphroaig, som nå til dags starter rekka av Islays sydkystdestillerier. Etablert i 1825. Lagt ned i 1983 da Lagavulin ble valgt som Diageos flaggskipmalt fra Islay. Port Ellen Maltings er fremdeles i drift.

Les mer: Port Ellen

Uke 25, 2015

Blended whisky er mer enn Scottish Pride og Johnnie Walker Red Label. Det er også mer enn bare grain whisky. Se på definisjonene av ulike typer blended whisky.

Les mer: Blended whisky

Uke 26, 2015

Caperdonich - eller også kalt Glen Grant Nr. 2 - ligger i Rothes. Byen Rothes ligger mellom Elgin og Dufftown. Destilleriet ble etablert i 1897 og produksjonen startet i 1898. Det ble imidlertid lukket allerede i 1902 som en følge av Pattisonskandalen. Det ble først satt i stand og gjenåpnet i 1965, men igjen lukket i 2002.

Les mer: Caperdonich

Uke 27, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 27, 2015

Uke 28, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 28, 2015

Uke 29, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 29, 2015

Uke 30, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 30, 2015

Uke 31, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 31, 2015

Uke 32, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 32, 2015

Uke 33, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 33, 2015

Uke 34, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 34, 2015

Uke 35, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 35, 2015

Uke 36, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 36, 2015

Uke 37, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 37, 2015

Uke 38, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 38, 2015

Uke 39, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 39, 2015

Uke 40, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 40, 2015

Uke 41, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 41, 2015

Uke 42, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 42, 2015

Uke 43, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 43, 2015

Uke 44, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 44, 2015

Uke 45, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 45, 2015

Uke 46, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 46, 2015

Uke 47, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 47, 2015

Uke 48, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 48, 2015

Uke 49, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 49, 2015

Uke 50, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 50, 2015

Uke 51, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 51, 2015

Uke 52, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 52, 2015

Uke 53, 2015

Whiskywiki:Ukens artikkel/Uke 53, 2015