Whiskywiki:Ukens artikkel/2012

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ukens artikkel. Arkiv for 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015
Oppdater siden


Uke 1, 2012

The Keepers of the Quaich er en eksklusiv forening for mennesker som har en positiv historie med tilknytning til skotsk whisky, medlemsskap er kun for inviterte som har hatt positiv innvirkning på industrien i minimum fem år. Foreningen ble grunnlagt høsten 1988 av ledende representanter fra whiskyindustrien.

Les mer: Keepers of the Quaich

Uke 2, 2012

Uavhengige tappere var ofte opprinnelig agenter (whiskybrokers) som kjøpte fat fra destilleriene og solgt dem til andre destillerier eller blendere. Eiergrupperingene i bransjen ble etterhvert større, og derfor ble agentene til dels skviset ut av markedet. Agentene satt igjen med til dels store lager med maltwhisky som de da ikke fikk omsetning for på sine tradisjonelle markeder, og derfor begynte de å tappe maltwhisky under eget navn.

Les mer: Uavhengige tappere

Uke 3, 2012

Finland har verdens nordligste whiskydestilleri i produksjon - plassert i Lahti, lenger nord enn Gävle hvor svenskenes stolthet er... Høsten 2008 ble 6-åringen til Teerenpeli lansert. De har drevet som mikrobryggeri siden 1995, og har fått flere priser for sitt øl. Maltwhiskydestilleriet ble åpnet i august 2002. Teerenpeli betyr orrhaneleik på norsk.

Lav produksjon gjør det vanskelig å få tak i whisky herfra.

Les mer: Teerenpeli

Uke 4, 2012

Burns supper er en årlig feiring av Robert Burns (1759-1796), erklært Skottlands nasjonalpoet. Han ble født 25. januar, og blir fortsatt feiret hvert år, over 200 år etter sin død. Vi i NMWL har valgt å legge feiringen til helgen før eller etter selve dagen. Burns Supper kan feires på litt ulike måter, men haggis blir alltid servert. Det er Skottlands nasjonalrett, laget av byggryn og moset innmat, krydret med pepper og løk.

Les mer: Burns supper

Uke 5, 2012

Terminus er kortnavnet til baren ved Grand Hotel Terminus i Bergen, stedet hvor whiskyfestivalen WhiskyMeet avholdes. Som vanlig er arrangementet i begynnelsen av februar. Hold av fredag 3. og lørdag 4. februar. Whiskybaren er sentrum for whisky på Vestlandet. Baren har fått Gold rating i Whiskybars of the World, og fikk Oslo Whiskyfestivals Pot Still-pris i 2008. Terminus er kåret til Nordens fremste møtested for whiskyinteresserte av Aperitif Bar 2010.


Les mer: Terminus

Uke 6, 2012

Johnnie Walker er et merkenavn på skotsk whisky som før ble produsert i Kilmarnock, Ayrshire, Skottland. Det er den mest utbredte skotske whisky i verden, og selges i så godt som alle land. Årlig selges mer enn 120 millioner flasker. Opprinnelig kjent som Walker's Kilmarnock Whisky, men merkenavnet fungerer nå som en arv etter John ‘Johnnie’ Walker. Hver type av Johnnie Walker whisky har forskjellig farge. Meningen er å fremheve de ulike typene whisky og hvilke anledninger de passer til.

Les mer: Johnnie Walker & Sons

Uke 7, 2012

Rare Malts er en serie med relativt gammel whisky fra Diageo. Serien har gått ut, og Diageo lanserer heller denne type whisky som Special Release. I Rare Malts-serien har vi imidlertid ikke bare fått gammel whisky. Vi har også, som navnet indikerer, fått sjelden whisky. Maltwhisky som aldri før og trolig heller ikke senere vil bli tappet som singlemalt, hovedsakelig fordi destilleriene ble lagt ned på 80-tallet, før singlemalt ble et kommersielt produkt.

Les mer: Rare Malts

Uke 8, 2012

Optic er en byggtype som er mye brukt i både øl- og whiskyproduksjon. Optic er den mest brukte vårbygg til malting. Optic er en av bare tre vårbyggsorter for malting som har full godkjenning fra Institute of Brewing. Optic ble introdusert til landbruket som et stort fremskritt, ved å kombinere både større avling og veldig høy kvalitet for malting.

Les mer : Optic

Uke 9, 2012

Scapa ligger i byen Kirkwall på Orknøyene. Etablert av John Townsend 31. januar 1885. Destilleriet var i full produksjon 24. oktober samme år. Destilleriet ble ombygget i 1952 og utvidet 1978. Destilleriet har vært lukket i flere perioder. I perioden 1997 til 2004 var destilleriet aktivt kun et par måneder vært år. Dette ble utført av en tidligere destilleriansatt. Scapa gjennomførte gulvmalting til 1960-tallet. Scapa kommer fra gammelnorsk Skalp, som betød båt.

Les mer: Scapa

Uke 10, 2012

E150a er en slags sukkerkulør som lovlig kan tilsettes whisky for å justere fargen, faktisk den eneste lovlige tilsettingen utenom rent vann. Betegnelsen karamell er misvisende; ufortynnet smaker og lukter E150a brent og har et visst lakrispreg. Motstanderne av å bruke E150a mener det påvirker både lukt og smak på whiskyen. Mange destilleri forsvarer bruken og hevder smaken ikke forstyrres av tilsetningsstoffet.

Les mer: E150

Uke 11, 2012

Pernod Ricard er en stor aktør på eiersiden i alkoholbransjen, nummer to i verden på sprit med et salg som tilsvarer 78 millioner kasser i året. I 2006/2007 var omsetningen på 6.443 milliarder Euro. Pernod Ricard opprettet i 2001 underselskapet Chivas Brothers for å ta seg av driften av selskapets skotske whiskyer. Pernod Ricard ble dannet da Pernod og Ricard, to tidligere arge konkurrenter på pastis-markedet, fusjonerte i 1975.

Les mer: Pernod Ricard

Uke 12, 2012

Ben Wyvis har en av de korteste historiene til de destillerier som ble etablert på 1900-tallet. Det lå inne på området til grainwhiskydestilleriet Invergordon som ligger i nærheten av landsbyen Invergordon. Dette er nord for Inverness, mellom Dalmore og Glenmorangie. Flasker fra Ben Wyvis er etterspurt av samlere og er derfor dyre (700 - 1000 GBP).

Les mer: Ben Wyvis

Uke 13, 2012

Douglas Laing & Co er en uavhengig tapper og blender basert i Glasgow. Firmaet startet med blending og Fred Douglas kjøpte i sin tid store mengder nyfylte fat som ble lagret enten på opprinnelsesdestilleriet eller i firmaets egne lagerhus. Til femtiårsjubileet ble Old Malt Cask-serien lansert.

Les mer: Douglas Laing & Co

Uke 14, 2012

Destilleriet Glen Grant ligger i landsbyen Rothes omtrent midt i Speyside. 1861 ble Glen Grant det første destilleriet som la inn elektrisk lys. Destilleriet forblir i Grant-familiens hender fram til 1953 da de slår seg sammen med Smith-familien som driver Glenlivet og danner Glenlivet & Glen Grant Distillers Ltd.

Les mer: Glen Grant

Uke 15, 2012

Talisker ligger på øya Skye, men ikke i landsbyen med navnet Talisker. Destilleriet ble først etablert i 1831. I 1866 kjøpte John R. W. Anderson, Taliskers agent i Glasgow, destilleriet fra MacLennans dødsbo. Anderson ble fengslet i 1880 for å ha solgt ikke-eksisterende fat med whisky til kunder. Talisker ble utvidet i 1900 og delvis ombygd i 1960. I en lang periode benyttet de trippeldestillering, men i 1928 gikk de over til dobbeltdestillering.

Les mer: Talisker

Uke 16, 2012

Glenkinchie ligger bare 25 km fra Edinburgh i lavlandet, ved landsbyen Pencaitland, og den lette tilgjengeligheten sies å være en av hovedgrunnene til at Glenkinchie ble valgt med i Diageos Classic Malts-serie som lavlandswhisky. Destilleriet ligger i et frodig landbruksområde med noen av Skottlands beste kornåkre. Navnet Glenkinchie kommer av «Glen de Quincey», Quinceys dal.

Les mer: Glenkinchie

Uke 17, 2012

Rosebank ble i 1993 «mothballed» sammen med tre andre destillerier som en del av daværende eier United Distillers rasjonaliseringsplan. Etter dette har destilleriet blitt stengt på permanent basis, da bygningene i 2002 ble solgt til British Waterways for ombygging til kontorer, leiligheter og resturanter. Derfor er det nok lite trolig at destilleriet noen gang blir åpnet igjen, selv om det er mange som ønsker dette.

Les mer: Rosebank

Uke 18, 2012

Ardbeg tok ut lisens i 1815. I 1978 fusjonerte Hiram Walker med Allied Lyons, og Ardbegs eksistens var truet, siden Allied allerede hadde en veletablert maltwhisky fra Islay i porteføljen, nemlig Laphroaig. Mellom 1981 og 1989 var destilleriet stengt, og fra 1989 til 1996 åpent bare to måneder i året. I 1996 la Allied ned driften for godt.

Les mer: Ardbeg

Uke 19, 2012

Forbudstiden er blitt betegnelsen på tidsperioder der enkelte nasjoner innførte forbud mot omsetning av alkoholholdige drikkevarer. Varigheten av forbudstidene var inntil 20 år (Island). Norge hadde «Brennevinsforbudet» fra 1916-1927, som ble innskjerpet av «Hetvins- og ølforbudet» (1917-1923). Forbudets avskaffelse er det eneste eksempel i norsk historie på tilsidesettelse av en lov vedtatt ved folkeavstemning.

Les mer: Forbudstiden

Uke 20, 2012

Balvenie ligger ved elven Fiddich i Dufftown, Speyside, rett ved siden av søsterdestilleriet, Glenfiddich. Selges normalt ikke til andre tappere. Noe selges blendingindustrien under navnet Burnside. Da er 1 % Glenfiddich blandet i. Etablert i 1892, og skulle egentlig hete Glen Gordon. Første offisielle tapning ble lansert i 1973. En klassisk speysidewhisky; søtlig, med klare innslag av lynghonning.

Les mer: Balvenie

Uke 21, 2012

Årets Feis Isle starter 25. mai. Det er en musikk- og whiskyfestival som arrangeres på Islay i mai hvert år, og har omtrent en ukes varighet. Først arrangert i 1986, startet på initiativ av lokale krefter som ville fremheve arven og kulturen på Islay og å tilby en tverrkulturell serie med opplevelser. Alle destilleriene åpner dørene, kommer med spesialtapninger og arrangerer musikk, dans, gøy og moro!

Les mer: Feis Isle

Uke 22, 2012

Whisky kan være så mangt. I henhold til internasjonale avtaler om opphavsbenevnelse kan bare whisky produsert i Skottland omtales som «skotsk whisky» (eller Scotch whisky, på engelsk). I tillegg har britiske myndigheter fastlagt regler for hva som kan kalles Scotch whisky, i Scotch Whisky Act of 1988.

Les mer: Whisky

Uke 23, 2012

Kvalitetskriterier er trolig det mest omdiskuterte og minst brukte vurderingssystem for whisky. Det er stor debatt om slike kriterier. Kanskje mest om fatlagringens betydning. Noen fat kan nemlig ta elementer fra whiskyen og tilføre nye elementer slik at både råvarepreg, destilleripreg og balansen blir dårlig. Noen hevder derfor at fatpreg er dårlig sett i et kvalitetsmessig perspektiv.

Les mer: Kvalitetskriterier

Uke 24, 2012

Destilleriet Port Ellen lå i landsbyen med samme navn på øya Islay, og er ca. 1 mile vest for Laphroaig, som nå til dags starter rekka av Islays sydkystdestillerier. Etablert i 1825. Lagt ned i 1983 da Lagavulin ble valgt som Diageos flaggskipmalt fra Islay. Port Ellen Maltings er fremdeles i drift.

Les mer: Port Ellen

Uke 25, 2012

Blended whisky er mer enn Scottish Pride og Johnnie Walker Red Label. Det er også mer enn bare grain whisky. Se på definisjonene av ulike typer blended whisky.

Les mer: Blended whisky

Uke 26, 2012

Caperdonich - eller også kalt Glen Grant Nr. 2 - ligger i Rothes. Byen Rothes ligger mellom Elgin og Dufftown. Destilleriet ble etablert i 1897 og produksjonen startet i 1898. Det ble imidlertid lukket allerede i 1902 som en følge av Pattisonskandalen. Det ble først satt i stand og gjenåpnet i 1965, men igjen lukket i 2002.

Les mer: Caperdonich

Uke 27, 2012

Glenglassaugh ble etablert i 1875. Det har vært stengt i lange perioder. Etter å ha blitt fullstendig renovert i 1960 og fått installert nytt utstyr, var destilleriet operativt inntil det igjen ble stengt i 1986. I 2008 ble destilleriet kjøpt av Scaent Group. Produksjonen startet opp igjen i desember.

Les mer: Glenglassaugh

Uke 28, 2012

The Classic Malts er en serie - eller et markedsføringsstunt - fra Diageo Plc. I begynnelsen var de sju, men Blair Athols 8-åring - ble droppet og i mange år hadde man The Six Classic Malts.

Les mer: The Classic Malts

Uke 29, 2012

Dufftown Distillery ligger i Speyside, som ett av de mange destilleriene i den lille landsbyen. Dufftown Distillery ligger like ved elven Dullan. Her er et av Skottlands minste og trangeste produksjonslokaler. Seks pot stills og tolv washbacks brukes til å produsere mye whisky som hovedsakelig brukes i blenden Bell's.

Les mer: Dufftown Distillery

Uke 30, 2012

Glentauchers ligger Speyside. Produksjonen startet opp i juni 1898. Destilleriet ble renovert i 2006. Vannkilden er ikke bare til bruk i produksjon av whisky, men er også basis for destilleriet energikilde. Det produseres et forholdsvis lett destillat, med et delikat preg av williamspære i aroma og smak.

Les mer: Glentauchers

Uke 31, 2012

Inchgower ligger i Buckie, Moray i Speyside.

Inchgower ble etablert i 1871 av Alexander Wilson. Inchgower er bygget som en erstatning for destilleriet Tochineal. Tochineal ble etablert i 1824, men det måtte flyttes da leien for området ble fordoblet og destilleriet i tillegg var for lite. I 1966 ble antall destillasjonsapparater øket fra to til fire.

Inchgower hadde gulvmalting, men får i dag malten fra Burghead Maltings i Elgin.

Mer: Inchgower

Uke 32, 2012

Poengsystem brukes for å gi karakterer til whiskyer, og skille gode fra mindre gode tapninger.

Kort fortalt er det mange ulike måter å gi poeng på. Det vanligste er å gi poeng mellom 0 og 10 - eller 0 og 100. Hvilket system som benyttes er ikke så viktig, men man må huske å opplyse andre om hvilket poengsystem som er benyttet.

Begge disse systemene er ganske intuitive, samtidig som det er veldig lett å regne om fra det ene til det andre.

Mer: Poengsystem

Uke 33, 2012

Glengoyne er Skottlands sørligste høylandsdestilleri, dvs at det ligger så langt sør at destilleriet ligger i høylandet, mens lagerlokalene som ligger på andre siden av gaten, ligger i lavlandet.

Destilleriet ble etablert i 1833 og fikk lisens under navnet Burnfoot Distilleries. 1876 kjøper Lang-brødrene destilleriet og det skifter navn til Glenguin, etter den lille elven Guin som renner forbi destilleriet. 1905 skifter destilleriet navn til Glengoyne.

Mer: Glengoyne

Uke 34, 2012

Flora & Fauna er det uoffisielle navnet på en serie med maltwhisky fra Diageo/United Distillers. Det var Michael Jackson som fant på navnet Flora & Fauna, etter etikettdekoren på tapningene, og siden serien ikke hadde noe offisielt navn ble betegnelsen sittende. De første, og fleste, tapningene ble lansert i perioden 1991 til 1994, men flere destillerier ble lagt til utover 1990-tallet. I september 2001 kom de siste fire, Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey, Strathmill. Ni av tapningene ble lansert i fatstyrke.

Mer: Flora & Fauna

Uke 35, 2012

Flora & Fauna er det uoffisielle navnet på en serie med maltwhisky fra Diageo/United Distillers. Det var Michael Jackson som fant på navnet Flora & Fauna, etter etikettdekoren på tapningene, og siden serien ikke hadde noe offisielt navn ble betegnelsen sittende. De første, og fleste, tapningene ble lansert i perioden 1991 til 1994, men flere destillerier ble lagt til utover 1990-tallet. I september 2001 kom de siste fire, Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey, Strathmill. Ni av tapningene ble lansert i fatstyrke.

Mer: Flora & Fauna

Uke 36, 2012

Highland Park blir gjerne karakterisert som den beste allround-whiskyen du kan finne. Highland Park er en typisk øywhisky med klart kystpreg og et diskret røykpreg. Samtidig er det lette toner av lynghonning og tyngre fruktighet fra lagringsherryfat. Highland Park bruker fortsatt relativt mye sherryfatlagring i sine whiskyer, men det er hovedsakelig refill-sherryfat.

Mer: Highland Park

Uke 37, 2012

Oban Distillery ligger noe anonymt til i byen Oban, og bygningene skiller seg ikke merkbart ut fra nabobygningene. Det er et av de eldste destilleriene, grunnlagt og bygget av Stevenson-familien i 1793. I 1988 ble Oban lansert som en av seks Classic Malts. Året etter åpnet besøkssenteret.

Les mer: Oban Distillery

Uke 38, 2012

Kininvie ble etablert av William Grant & Sons i 1990 for å levere maltwhisky til Grant sine blend. Noen regner det bare som et «halvt» destilleri, og er designet for å være smaksmessig mellom Glenfiddich og Balvenie. Tappet som single malt ved to anledninger. I februar 2008 ble Hazelwood reserve 17 years old lansert for Terminal 5 på Heathrow Airport, London. Det skal være den første offisielle tapningen av Kininvie som single malt.

Les mer: Kininvie

Uke 39, 2012

Braeval er Skottlands høyest beliggende destilleri (1165 fot/355 meter over havet), og ligger helt syd i Speyside. Brae betyr åsside, eller bratt elvebredd, og destilleriet ligger ved en bielv til Livet. Opprettet av Chivas Brothers i 1973 for å kunne brukes i Chivas Regal blend, men ble lagt i møllpose allerede i 2002. Gjenåpnet da etterspørselen økte.

Les mer: Braeval

Uke 40, 2012

Vørteren får stå og kose seg i store tanker (washbacks), og gjæret omdanner sukkerstoffene til alkohol. Noen destilleri har ståltanker til denne prosessen, mens andre mener at det må være store tønner av gran, furu eller lerketre. Væsken gjærer og det brygges et lyst, søtt øl, mye likt tysk hveteøl, som holder ca 7 % alkohol. Etter noen dager er dette klart for å destilleres.

Les mer: Brygging

Uke 41, 2012

Glengyle er et av tre destilleri som ligger i Campbeltown. Det første Glengyle ble etablert i 1872. Det ble lukket 53 år senere. I 2000 var de gamle destillasjonsbygningene til salgs. Hedley Wright, slektning til grunnleggeren stod i spissen for Mitchells oppkjøp.

Les mer: Glengyle

Uke 42, 2012

Us Heit Distillery ligger i Frisia, en del av Nederland. De lager spesialøl, men også whiskyen med navn Frysk Hynder - oppkalt etter en hesterase. Ingen fast destillerikarakter, de lagrer spriten sin i all verdens fat. Dagsproduksjonen er helt minimal, 77 flasker.

Les mer: Us Heit Distillery

Uke 43, 2012

Oregon pine/Douglasgran har mange navn. Det ble opprinnelig benyttet når man laget washback der washen gjærer. Veden er tett og god, og egner seg godt til slik bruk. Treverket krymper ganske markant ved tørke, men sveller slik at tanken blir tett når det fuktes.

Les mer: Douglasgran

Uke 44, 2012

Oslo Whiskyfestival gikk av stabelen første gang i 2004. Initiativtaker og festivalarrangør er Chris Maile. Til helgen arrangeres den 9. festivalen.

Whiskyfestivalen er blitt en årlig hendelse som trekker stadig mer folk, både fra importører og produsenter og fra publikum. Hvert år arrangeres en rekke masterclasses som er en utmerket anledning for folk flest å få møte noen av de store personlighetene i whiskyindustrien - både av mennesker og whiskyer.

Les mer: OWF

Uke 45, 2012

Duncan Taylor & Co Ltd er en uavhengig tapper med base i Huntly. Gjennom sin historie har Duncan Taylor opparbeidet seg en av de største private samlingene av whiskyfat, og har derfor et stort antall fat å velge fra når de tapper sine egne serier.

Les mer: Duncan Taylor

Uke 46, 2012

Balmenach ligger langt sør i Speyside, nesten utenfor det som karakteriseres som Speysides kjerneområde. Fra 1993 ble destilleriet holdt i møllpose i fem år. Whiskyen karakteriseres som smaksrik, blomsterpreget med svakt torvpreg. Uten sherrylagring vil den være en aperitif, men med sherrylagring passer den best etter middag.

Les mer: Balmenach

Uke 47, 2012

Glenmorangie kommer enten av Gleann morna sith - stillhetens dal - eller Glen mór innse - dalen med de store enger. Hører til regionen Høyland. Historien starter i 1843 og inkluderer oppkjøp, pionerende fatbruk og de høyeste pot stillene. LVMH har de seneste årene forsøkt å skape et eksklusivt preg på Glenmorangie.

Les mer: Glenmorangie

Uke 48, 2012

Kaldfiltrering er en prosess som fjerner enkelte utskillbare stoffer fra whiskyen. Det er uenighet i bransjen om endringen kun er kosmetisk eller om det har betydning for smaksopplevelsen. Whisky som ikke er kaldfiltrert kan fremstå som tåkete hvis den tilsettes vann Motstanderne av slik filtrering hevder på sin side at filtreringen påvirker whiskyens smak, og at de kosmetiske faktorene ikke er så viktige at de bør påvirke smaken.

Les mer: Kaldfiltrering

Uke 49, 2012

Aberlour er et av de store Speysidedestilleriene og er særlig kjent for sin sherrylagrede whisky. Den er esterrik og krydret, med innslag av epler. Historien inneholder stikkord som brann, riving og konkurs.

Les mer: Aberlour

Uke 50, 2012

Mortlach ble etablert som det første destilleriet i Dufftown i 1823. De benyttet gulvmalting frem til 1968. Destilleriet benytter worm tubs til kjøling. De lager en kraftig og kjøttfull whisky med kompleksitet og finesse. Whiskyen benyttes hovedsakelig til blending og er en viktig del av Johnnie Walker.

Les mer: Mortlach

Uke 51, 2012

Bladnoch-destilleriet lager en klassisk lavlandswhisky, og er det sydligste destilleriet i Skottland. Oppstart ca. 1814, men det har ligget brakk i lange perioder. I en periode uten produksjon ble kobberkjelene nedmontert og solgt til Sverige, for produksjon av Skeppets Whisky.

Les mer: Bladnoch

Uke 52, 2012

Norsk maltwhiskylag vil gjerne ønske alle lesere god jul med en oppfordring om ansvarlig bruk av alkohol i julehøytiden. Mange barn lever dessverre i en hverdag hvor mor eller far drikker for mye. Ikke la fest og alkohol gå ut over de små uskyldige.

Hvis du føler at du har behov for å snakke anonymt eller SMSe med noen om alkohol, rus eller misbruk, enten det gjelder deg selv eller noen i din nære omgangskrets, ta kontakt med RUStelefonen 08588. Det er en landsdekkende opplysningstjeneste om rus og hjelpetiltak. Profesjonelle veiledere svarer på spørsmål relatert til alkohol- og narkotikaproblematikk. De kan også hjelpe deg med råd dersom du kjenner barn som lider under voksnes misbruk og lurer på hva du kan gjøre for å hjelpe.