Whiskywiki:Ukens artikkel/2008

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ukens artikkel. Arkiv for 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015
Oppdater siden


Uke 46, 2008

Inchgower ligger i Buckie, Moray i Speyside.

Inchgower ble etablert i 1871 av Alexander Wilson. Inchgower er bygget som en erstatning for destilleriet Tochineal. Tochineal ble etablert i 1824, men det måtte flyttes da leien for området ble fordoblet og destilleriet i tillegg var for lite. I 1966 ble antall destillasjonsapparater øket fra to til fire.

Inchgower hadde gulvmalting, men får i dag malten fra Burghead Maltings i Elgin.

Mer: Inchgower

Uke 47, 2008

Poengsystem brukes for å gi karakterer til whiskyer, og skille gode fra mindre gode tapninger.

Kort fortalt er det mange ulike måter å gi poeng på. Det vanligste er å gi poeng mellom 0 og 10 - eller 0 og 100. Hvilket system som benyttes er ikke så viktig, men man må huske å opplyse andre om hvilket poengsystem som er benyttet.

Begge disse systemene er ganske intuitive, samtidig som det er veldig lett å regne om fra det ene til det andre.

Mer: Poengsystem

Uke 48, 2008

Lagring av spriten må til før den kan selges som whisky. Rett etter destillering tappes spriten på eikefat. Ferdig destillert sprit er helt blank – det er lagringen på fat som gir whiskyen farge. Spriten må være lagret minst tre år på eikefat før det er lov å kalle den whisky i henhold til skotske bestemmelser. Eikefatene oppbevares i store lagerhus, og «venter» bare på den dagen de skal tappes på flaske. Under lagring fordamper både væske og alkohol fra fatet. Dette er det som kalles «englenes andel».

Mer: Lagring

Uke 49, 2008

Glengoyne er Skottlands sørligste høylandsdestilleri, dvs at det ligger så langt sør at destilleriet ligger i høylandet, mens lagerlokalene som ligger på andre siden av gaten, ligger i lavlandet.

Destilleriet ble etablert i 1833 og fikk lisens under navnet Burnfoot Distilleries. 1876 kjøper Lang-brødrene destilleriet og det skifter navn til Glenguin, etter den lille elven Guin som renner forbi destilleriet. 1905 skifter destilleriet navn til Glengoyne.

Mer: Glengoyne

Uke 50, 2008

Flora & Fauna er det uoffisielle navnet på en serie med maltwhisky fra Diageo/United Distillers. Det var Michael Jackson som fant på navnet Flora & Fauna, etter etikettdekoren på tapningene, og siden serien ikke hadde noe offisielt navn ble betegnelsen sittende. De første, og fleste, tapningene ble lansert i perioden 1991 til 1994, men flere destillerier ble lagt til utover 1990-tallet. I september 2001 kom de siste fire, Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey, Strathmill. Ni av tapningene ble lansert i fatstyrke.

Uke 51, 2008

Highland Park blir gjerne karakterisert som den beste allround-whiskyen du kan finne. Highland Park er en typisk øywhisky med klart kystpreg og et diskret røykpreg. Samtidig er det lette toner av lynghonning og tyngre fruktighet fra lagringsherryfat. Highland Park bruker fortsatt relativt mye sherryfatlagring i sine whiskyer, men det er hovedsakelig refill-sherryfat.

Mer: Highland Park

Uke 52, 2008

Norsk maltwhiskylag vil gjerne ønske alle lesere god jul med en oppfordring om ansvarlig bruk av alkohol i julehøytiden. Mange barn lever dessverre i en hverdag hvor mor eller far drikker for mye. Ikke la fest og alkohol gå ut over de små uskyldige.

Hvis du føler at du har behov for å snakke med noen om alkohol, rus eller misbruk, enten det gjelder deg selv eller noen i din nære omgangskrets, ta kontakt med Blå Kors på telefon 800-TRYGG (800 87944). Det er en humanitær organisasjon som hjelper alle mennesker med rusproblemer og sosiale problemer knyttet til rusmisbruk. De kan også hjelpe deg med råd dersom du kjenner barn som lider under voksnes misbruk og lurer på hva du kan gjøre for å hjelpe.