Vinmonopolet

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Finn whiskynyhetene fra Vinmonopolets lanseringer.

Generelt

Norges eneste whiskybutikk med filialer over hele landet.

For noen år siden fikk vi selvbetjente Vinmonopol. Det ga oss muligheten til å se, ta og føle på flaskene som står fristende i hyllene og venter på potensielle whiskykunder. De flaskene som står i hyllene (basis- og partiutvalget), utgjør imidlertid bare ca 20 % av det totale utvalget av maltwhisky som er tilgjengelig i Norge, men står samtidig for 90 % av salget. 80 % av det norske maltwhiskyutvalget ligger i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Forskjellige utvalg

Det vil varierer fra butikk til butikk hva du finner i hyllene. Dette har som regel utgangspunkt i hvilken sortimentsstatus butikken har (grunnsortiment, hovedsortiment, fullsortiment), og om det er noen med spesiell whiskyinteresse som har ansvar på det polet.

Det hender ganske ofte at noen Vinmonopol tar inn produkter fra bestillingsutvalget for å ha det som kalles et lokalt tilleggsutvalg. Vinmonopolets nettsider gir en ganske god oversikt over hvilke produkter som befinner seg i det enkelte utsalg.

(Gå inn på Vareutvalg, velg en varetype (whisky) og velg lager på mitt lokale vinmonopol. Da kan utsalget søkes fram for hele landet)

Vinmonopolets nettsider viser oversikt over alle whiskyer som de har tilgjengelig. Vinmonopolet har også sine tradisjonelle produktkataloger hvor det som er i bestillingsutvalget har en egen katalog. Det er også mye informasjon om tilgjengelige whiskyer i Norge på forumet til NMWL. Alle produkter har et eget varenummer. Det er sentralt når man skal bestille, og da har man flere muligheter. Produktene i bestillingsutvalget koster 100-150kr mer enn hva de ville kostet om de var i basis- eller partiutvalget. Det er fordi det er lagt inn transportutgifter på produktene i bestillingsutvalget som gjør at produktene skal koste det samme om det skal utleveres sentralt i Oslo, eller mer usentralt i Finnmark.

Ny struktur

Fra 1. mai 2010 endres strukturen på polutsalgene. Sortimentskategoriene utgår og erstattes av kategoriene 2-7. Kategori 2 har minst utvalg. Kategori 6/7 vil tilsvare det tidligere fullsortimentet. Kategori 1 finnes ikke blant utsalgene. Endringene vil gi de minste polene noe bedre utvalg, mens de største får et noe mindre utvalg. De lokale utsalgene får samtidig større innflytelse på hvilke varer de tar inn.


Bestilling

Du kan henvende deg i informasjonsdisken ved ditt lokale Vinmonopol og si du vil bestille en maltwhisky. Da får du hjelp til å finne riktig produkt, og betjeningen legger bestillingen inn i systemet for deg. Det er kanskje enda enklere å plukke opp telefonen og ringe ditt lokale Vinmonopol og legge inn bestillingen pr telefon. Da hjelper også betjeningen til med å legge inn bestillingen. Dette er helt gratis!

Du kan også legge inn bestilling selv via internett. Det kan gjøres på Vinonopolets nettsider (bruk grønn handlevogn) eller fra mat- og drikkenettstedet Aperitif. Ved bestilling fra internett tar Vinmonopolet 30 kr i ekspedisjonsavgift. Når du bestiller fra Aperitif, må du velge om du skal ha varene tilsendt eller hentes på et utsalg og fylle inn all info. Hvis du velger hentes på utsalg betales det ikke noe gebyr. Grunnen er at Aperitif sender bestillingen videre til det utsalget der du skal hente. Alle ordre gjennom Apéritif går imidlertid direkte til den enkelte butikk.

Du kan også unngå gebyret dersom du sender en e-post direkte til det aktuelle Vinmonopolutsalg.

Levering

Du kan selv velge hvor du skal få dette utlevert. Enten ved ditt lokale Vinmonopol, på posten, eller hjemme på døra (man må betale ekstra for de to siste alternativene, og tjenesten er begrenset til Vinmonopolets åpningstider). Når man bestiller på internett, kan en følge leveringsprosessen gjennom vanlig ”pakkesporing”. Dersom du har valgt å få produktet utlevert på et lokalt utsalg, vil de som regel ringe deg når det er klart for utlevering. Det tar normalt ca en uke fra du har bestilt til det er klart for utlevering.


Spesialbestilling

Du kan finne en tapning på en bar, eller finne informasjon om en tapning f.eks på NMWLs nettsider, som ikke er tilgjengelig i Vinmonopolets utvalg. Importøren av produktet har da tatt inn dette i et svært begrenset utvalg. Som kunde kan du eventuelt ta kontakt med importøren for å sjekke om du kan få lov til å kjøpe ei flaske eller to. Da vil importøren eventuelt gi deg et varenummer som du tar med til Vinmonopolet for å kunne bestille produktet på vanlig måte.

Vinmonopolet har to butikker med «vinkjeller». De butikkene får tilbud om å ta inn produkter fra importørene som ikke legges i bestillingsutvalget, og vil derfor kunne ha whisky i hyllene sine som ikke fremkommer i noen katalog eller på Vinmonopolets nettsider. Pr. nå er disse to butikkene i Valkendorfgt i Bergen og på Briskeby i Oslo.


Kilder