United Breweries Group

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

United Breweries Group eller UB Group har hovedkontor i Bangalore i India, og er et konglomerat av ulike selskap med hovedfokus på bryggeri (øl) og alkoholholdige drikker. Selskapet markedsfører det meste av sitt øl under navnet Kingfisher. I 2007 hadde de nylig lansert Kingfisher Airlines, et indisk flyselskap med internasjonale flygninger. United Breweries er Indias største ølprodusent med en markedsandel i størrelsesorden 48 % av totalvolumet. I 2007 hadde gruppen også nylig kjøpt opp spritdelen fra Shaw-Wallace. Mendocino Brewing Company i USA.

United Breweries Group ble grunnlagt av skotten Thomas Leishman i 1857. Ølbryggekunsten lærte selskapet av det sørindiske British breweries.

Gruppen ledes i dag av Dr. Vivay Mallya, som også er medlem av det indiske parlamentet. I en alder av 22 ble faren Vittal Mallya innsatt som den første indiske direktøren i UB Group. Ett år senere erstattet han R. G. N. Price som styreformann.

Historien

United Breweries gjorde seg først bemerket med store leveranser av øl til britiske tropper, levert i store hogshead fat. Kingfisher, det mest kjente og lønnsomme ølmerket, gjorde en beskjeden inntreden i markedet på 1960-tallet. 1950- og -60-tallet var preget av store utvidelser, med oppkjøp av andre bryggerier. Først ut var McDowell ble et av gruppens datterselskap, noe som utvidet forretningsområdet til å innbefatte vin og sprit. Et strategisk grep gjorde Mallya da han førte gruppen inn i landbruksbasert industri ved oppkjøp av Kissan Products, og medisiner ved dannelsen av det indiske farmasøytiske selskapet Aventis Pharma (datterselskap av det globale Sanofi-Aventis) i samarbeid med tyske Hoechst AG.

United Spirits Ltd salg utgjorde mer enn 60 millioner kasser i løpet av fiskalåret 2005-06. Dermed inntok gruppen plassen som den tredje største spritprodusenten i verden, bare slått av Diageo og Pernod Ricard. UBL er en av bare tre til å eie syv millionmerker og minst fem merker som er listet av det britiske Drinks International til å være på topp 10 blandt verdens raskest voksende merker i sine respektive kategorier. Spritdivisjonens markedsandel i India er over 60 %, og eksporten til Midt-Østen, Afrika og Asia vokser raskt.

UB-gruppens bryggerivirksomhet, kalt United Breweries Limited, er også en udiskutabel markedsleder med en nasjonal markedsandel i overkant av 50 %. Gjennom en rekke aggressive oppkjøp og markedspenetranse, har UBL kontroll over 60 % av produksjonskapasiteten for øl i India. Flaggskipet Kingfisher selges nå i over 52 land, og har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sin kvalitet.

Ambisjoner om å bli en global størrelse innen sprit førte United Spirits Ltd. til oppkjøp av den skotske whiskyprodusenten Whyte and Mackay. Dette ble gjennomført i mai 2007 til 595 millioner britiske pund. Dermed havnet navn som Dalmore, Isle of Jura, Fettercairn og Whyte & Mackay Scotch på indiske hender. Juli 2013 ble Diageo største aksjonær i konglomeratet United Spirits, og av konkurransehensyn ble United Spirits pålagt å videreselge Whyte & Mackay.

Kilder