Teerenpeli

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Teerenpeli
FINLAND
Beliggenhet: Lathi
Nåværende eier: Anssi Pyysing
Grunnlagt: August 2002
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja, entre 10 €
Antall washstills: 1 (gammelt) + 1 (nytt)
Antall spiritstills: 1 (gammelt) + 2 (nytt)
Årlig kapasitet: 160 000 liter pr år
Standardtapning: Teerenpeli Single Malt
Alder: 3, 4 og 5 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Teerenpeli ligger i Rautatienkatu 13, Lathi.

Historie

Teerenpeli er en rekke restauranter og puber samt og et mikrobryggeri. Den opprinnelige restauranten/puben lå i Lahti, men de har nå flere andre steder, inkludert Helsingfors. Mikrobryggeriet lager mange ølsorter og 2 cidertyper. Den ene cidertypen er dessuten basert på tyttebær, så bare fargen er en opplevelse i seg selv. De har drevet som mikrobryggeri siden 1995, og har fått flere priser for sitt øl.

I 2002 startet de med produksjon av maltwhisky i kjelleren under restauranten i Lahti. De hadde samme type destillasjonspanner som skotske destillerier, bare mindre. Kapasiteten var kun 15 000 liter pr år. I november 2012 åpnet et nytt destilleri med destilalsjonspanner fra Forsyth på området til bryggeriet. De har nå en dobbelt så stor Wash still og to spirit stills som er eksakt kopi av de gamle. Kapasiteten er nå 160 000 liter pr år. Det gamle destilleriet skal fortsatt benyttes til spesiell produksjon.

Teerenpeli betyr orrhaneleik på norsk. Navnet har derfor «røtter» i whiskyindustrien med sin likhet med whiskynavn som Famous Grouse. Det er ingen forbindelse mellom disse.

Det går også rykter om at de tidligere også importerte whisky, som ble finished eller ACE'et i Finland. Det finnes dog ingen ytterligere info om dette.

Destillerikarakter

Vannkilden er ikke spesifisert, annet enn at det understrekes at det er lokalt finsk vann. Potensialet virker bra basert på de tapningene som er sluppet så langt.

Priser

Tapninger


Det fantes per 2007 tre offisielle tapninger tilgjengelig. Disse er:

Pga lav produksjon er beklageligvis whiskyen vanskelig å få tak i. Det som finnes av 5 åringen for øyeblikket, er kun å få hos Alko (det finske polet) i Finland. Pub/Resturantene med samme navn er allerede utsolgt på 5-åringen. 4-åringen er fortsatt å få kjøpt hos Teerenpeli i Helsingfors (april 2008). 3-åringen antas å være helt utsolgt.

Høsten 2008 kommer 6-åringen i salg.

Galleri

Norsk importør

Ingen norsk importør.

Anekdoter og trivia

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmesider


Nerdetall


Kilder

Denne artikkelen er foreløbig kort og/eller mangelfull (en stubb), men vi jobber med saken. Om du har tilgang kan du redigere den. Har du lyst til å bidra, men mangler tilgang, kan du sende epost til wiki alfakrøll nmwl.no