Smaking

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Dette er en artikkel om hvordan man kan smake på whisky, ikke en artikkel om en organisert smaking (hvor en arrangør stiller med en eller flere whiskyer som man smaker på i fellesskap, ofte omtalt som masterclass).

Aller først

Whisky inneholder alkohol og alkohol kan være skadelig. Pass derfor på at din lidenskap for maltwhisky ikke fører til uheldige virkninger for deg eller dine nærmeste. Vårt første råd blir derfor: Nyt din whisky i begrensede mengder!

Det mest generelle og klassiske rådet om hvordan whisky bør nytes, er rett og slett: As you like it! Smaksopplevelsen vil alltid være en subjektiv greie, men vi skal prøve å komme med noen tips som oppfattes som «gjeldende» i whiskyverden.


Glasset

Vi vil anbefale å drikke maltwhisky av et tulipanformet glass. Poenget med tulipanformen er at da samles aromaene (det vi lukter) i glasset på en slik måte at du får en mer konsentrert opplevelse enn om du skulle ha drukket whisky av et åpent «tradisjonelt» whiskyglass.


Temperatur

Det lønner seg å drikke maltwhisky i samme temperatur som du ville ha drukket rødvin, altså litt kjøligere enn normal romtemperatur. Blir whiskyen for kald (som f.eks hvis du har is i whiskyen), vil det dempe aromaene og hindre deg i å oppleve alle luktene og smakene i whiskyen.

Dersom whiskyen serveres for varm, vil den kunne oppleves som tam og pregløs. Dette er imidlertid noe som kan variere fra tapning til tapning. Whiskyer som er tappet ved fatstyrke vil ofte frigjøre flere aromaer når de varmes lett i hånden. Finn ut hva som fungerer best for deg og dine whiskyer!


I glasset

Når herligheten først har kommet ned i glasset, så la den være der… en liten stund! Løft glasset opp og sjekk fargen. Rull whiskyen rundt i glasset og se på den. Whiskyens farge kan fortelle noe om fatlagringen.

Løft så glasset til nesa og lukt forsiktig (det kan være sterke saker som fratar deg all luktesans hvis du putter nesa for langt ned i glasset). Snurr whiskyen litt rundt i glasset og lukt en gang til. Prøv å identifisere/kjenne igjen det du lukter.

Når whiskyen er behørig luktet, har tiden kommet til å smake! Ta en liten smak, men stor nok til å dekke alle tungens smaksområder, svelg eller spytt ut. Hvordan utvikler smaken seg? Holder ettersmaken lenge, eller faller den fort bort?

Prøv så med noen få dråper vann i whiskyen. Mengden vil kunne variere ut fra alkoholstyrken på whiskyen. Vannet vil kunne dempe noe av spritpreget på whiskyen og noen opplever også at det frigjør flere aromaer og smakskomponenter. Lukt og smak på samme måte som uten vann. Kanskje du merker forskjell?


Vann i whisky

Det er mange meninger om å ha vann (noen få dråper) eller ikke i whisky. Det er et spørsmål om smak og behag, men vi vil anbefale å prøve alle whiskyer både med og uten vann første gangen du smaker whiskyen. På den måten kan du selv bestemme om du liker den whiskyen best med eller uten vann. De sterkeste fatstyrketapningene vil nok helt klart ha best av litt vann, om ikke annet for at du skal ha et snev av smaksløker igjen til neste tapning du vil smake.


Rekkefølgen

Vi kan enkelt dele inn whisky mellom de som smaker mye og de som smaker lite. Da er det viktig å huske på at selv de lette urøyka tapningene kan ha komplekse smaker som kan glede en whiskyelsker.

Det er viktig å legge opp smaking av whisky i en slik rekkefølge at du får det beste ut av de whiskyene du ønsker å smake. Det innebærer at det lønner seg å smake en lett bourbonlagret whisky før en tung sherrylagret, en urøyket whisky før en kraftig røyket, og en normalstyrketappet whisky (40/43/46 %) før en fatstyrketappet (over 50 %). Da vil smakene fra den siste whiskyen du drakk, mest sannsynlig ikke påvirke smaken av den neste du drikker.

Det er mange mulige prinsipper, basert på forskjellige perspektiver. Her er noen:

  • Alkohol bedøver smaksløkene i ganen
Alkoholsvakt før alkoholsterkt
«Tjuvstart» bedøvelsen med en god klunk ren 40 % vodka før smaking (gjerne etter en espresso for å fjerne det meste av gammel gruff i ganen)
  • Røyk overdøver subtile smaker
Røyk er en så sterkt smakskomponent at antatt svakeste antageligvis bør først. En ung røykbombe risikerer å overdøve fullstendig de mer subtile tonene i en eldre og sannsynligvis dyrere whisky.
  • Alkohol bedøver hjernen
Dersom man ikke spytter, bør man kanskje ta bedre varer først. Dersom man spytter, er det mye gammelt brennevin som ikke nødvendigvis er like godt dersom man smaker det tidlig i smakingen.

Vann i kroppen

Som vi slo fast i starten, inneholder whisky alkohol… For å begrense bivirkningene av det, vil det lønne seg å drikke godt med vann ved siden av whiskyen. Drikker du minst dobbelt så mye vann som whisky, vil du ha mye større glede av smakingen, både under, og ikke minst etter…

Husk at det også er lov å spytte ut! Det kan være lurt å ha dette i bakhodet, spesielt hvis man skulle ta en tur på whiskyfestival.

Det er et lurt triks å skylle glasset med vann mellom hver whisky. Da renser du både glasset og munnen for restene av den forrige whiskyen. Du kan også rense munnen med kaffe, hvitt brød eller sjokolade med 99 % kakao (ta en veldig liten bit). Pass på at hensikten med vann, kaffe, brød eller sjokolade skal være å nulle ut munnhulen slik at ikke neste whisky påvirkes av smaken av det du smakte sist. Det er derfor viktig at kaffen, brødet eller sjokoladen er slik at det ikke tilfører nye smaker i munnen. Dersom rekkefølgen på whiskyene som smakes er fornuftig (se eget avsnitt), vil ikke dette være noe stort problem.


Lukting og smaking

Noe av det morsomme med å drikke singlemalt whisky er å prøve å identifisere aromaer og smaker. Når du sitter med en kompleks dram i glasset, kan du prøve å kjenne igjen: hva lukter og smaker denne? Sitter du igjen med svaret: «godt!» er alt fryd og gammen, men sett lukte- og smakssansene dine på prøve; kjenn etter hva du lukter og smaker. Da vil du få en enda større opplevelse av det å drikke whisky. Kanskje du kan kjenne igjen smakskomponenter fra produksjonsprosessen? Kornpreg fra bygget, røyk fra tørkingen av kornet, frukttoner fra lagringsherryfat, eller andre gode smaker og lukter.

Hvordan du synes lukt, smak og ettersmak er i forhold til hverandre, er også noe som kan være verdt å merke seg.

Smaker du sammen med flere andre, kan det være morsomt å diskutere hva man lukter/smaker. Kanskje noen kjenner en komponent som de andre ikke finner umiddelbart. På den måten blir det også lettere å skille mellom de ulike whiskyene, og kunne peke på hva man liker/ikke liker ved forskjellige tapninger. Det er mulig du synes det lukter epler og/eller svisker av whiskyen. Her er det kun din assosiasjon som gjelder. Ingen whisky inneholder epler eller svisker, men det kan være de assosiasjonene du får.


Lufting

Vi har flere ganger erfart at en whisky kan forandre seg når den utsettes for luft. Det kan både gjelde i glasset og på flaske. Du kan oppleve at en nyåpnet flaske smaker tamt, kjedelig og har tydelige unoter. Den samme flasken kan to uker senere inneholde den nydeligste whiskyen.

Grunnen til dette er at uønskede (volatile) aromaer fordamper når flasken åpnes. Det er det samme som skjer når en vin dekanderes. Derfor kan det lønne seg å la whisky fra en nyåpnet flaske stå en stund i glasset før den luktes/drikkes. Legg også inn dette som et forbehold når du smaker whisky fra ei nyåpna flaske. Prøv igjen etter noen uker/dager og se om du merker forskjell!


Fra artikkelen Singlemalt som nytelsesmiddel --Lars Helge 20. aug 2008 kl. 09:21 (UTC)

Eksterne lenker