Rosebank

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Rosebank
Lowland
Kart Rosebank.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Lowland
Nåværende eier: Diageo
Grunnlagt: 1840 (1798)
Status: Stengt
Har besøkssenter: Nei
Standardtapning: Rosebank F&F
Alder: 12 år
Alkoholprosent: 43 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Destilleriet Rosebank lå i Falkirk, ved kanalen som binder sammen River Clyde og Firth of Forth.

Historie

Rosebank ble etablert offisielt i 1840 av James Rankine. Destillerier ble establert på basis av det tidligere malteriet Camelon Maltings.

Men historien sier også at brødrene Starks etablerte et destilleri med navnet Rosebank i 1798, og videre at James Robertson opererte et destilleri i 1817 som kan være det samme som Stark-brødrene opererte.

I 1890-årene var produksjonen på det høyeste, og var 123.000 gallons i året.

Rosebank var ett av fem destillerier som var med å danne Scottish Malt Distillers i 1914. De andre fire var Glenkinchie, St Magdalene, Grange og Clydesdale.

Rosebank inngikk også i The Ascot Malt Cellars som var forgjengeren til Classic Malts

I 1993 ble Rosebank «mothballed» sammen med tre andre destillerier som en del av, daværende eiers United Distillers, rasjonaliseringsplan. Etter dette har destilleriet blitt stengt på permanent basis, da bygningene i 2002 ble solgt til British Waterways for ombygging til kontorer, leiligheter og resturanter. Derfor er det nok lite trolig at destilleriet noen gang blir åpnet igjen, selv om det er mange som ønsker dette.

Videre ble Glenkinchie valgt som Lowland-representanten i Diageos Six Classic Malts på grunn av sin fine beliggenhet og nærhet til Edinburgh. Da var det vanskelig å konkurrere for Rosebank med sin beligghet ved en kanal og en hovedvei, som ironisk nok nå har fått en renessanse etter ombyggingen, selv om det var en allmenn enighet om Rosebanks kvalitet over Glenkinchie.

10. oktober 2018 kunngjorde Ian Macleod Distillers at de hadde kjøpt rettighetene til navnet Rosebank og gjenværende lager av Diageo. I tillegg har de inngått en avtale med Scottish Canals om overtakelse av tomten. Produksjonsstart er planlagt til 2020.

Destillerikarakter

Som flere av de andre lavlandswhiskyene, er Rosebank trippeldestillert. Destilleriet er kjent for en lett og elegant floral stil med tydelig kornpreg.

Andre opplysninger

Det finnes fortsatt et lager av Rosebank. Derfor vil det fortsatt være OB-tapninger tilgjengelig. Den mest vanlige tapningen fortsatt tilgjengelig fra destilleriet er nok Flora & Fauna (F&F) tapningen. Denne er offisielt 12 år gammel, men det er nå (2008) snart 15 år siden destilleriet ble nedlagt, så det er usikkert hvor lenge denne vil være tilgjengelig i markedet i sin nåværende utgave. Ubekreftende rykter sier at det er lager for ca 1 år til med F&F tapningen. Forøvrig er F&F serien dessuten i ferd med å fases ut.

Prisene på Rosebank er stigende pga at destilleriet er nedlagt, og tilgjengeligheten er nedadgående. Samtidig har mange funnet ut hvilken kvalitet destillatet hadde. Denne kombinasjonen har medført økning i prisene.

Tapninger

Ingen standardtapninger av Rosebank et tilgjengelig i Norge. De standardapningene som finnes er :

I tillegg finnes det en rekke uavhengige tapninger, fra for eks Blackadder, Chieftain's Choice og Dun Bheagan fra Ian Macleod Distillers ltd, Old Malt Cask fra Douglas Laing, Gordon & MacPhail, Signatory og en del andre.

Galleri

Norsk importør

Ingen offisielle. Diageo har valgt å ikke selge F&F i Norge, og de to Rare Malts-utgavene på hhv 20 og 22 år holder begge over 60 %, og er dermed ikke tillatt solgt her i landet.

Noen uavhengige tapninger har funnet veien til Norge, men ønsker man seg Rosebank må man i hovedsak selv skaffe dette utenfor Norges grenser.

Eksterne lenker

Kilder