Quaich

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

En quaich (uttales kvejkj), tidl. stavet Quaigh, er et tradisjonelt skotsk drikkekar. Ordet stammer fra skotsk gælisk cuach, som betyr kopp.

Tradisjonelt ble quaichene laget av tre, ofte i flere farger og med treringer som støtte. Som regel har de to, og av og til tre, butte håndtak. De lages også av stein, bronse, tinn, horn og sølv. Disse har ofte graverte linjer og bånd som etterligner stavene og ringene i tre-quaichene. Det har også blitt laget sølv- eller tinnquaicher med glassbunn, av og til en dobbel bunn der man kunne få montert inn en hårlokk fra sin kjære.

Quaichen har sin opprinnelse i høylandet, først mot slutten av det 17. århundre ble de populære i mer urbane strøk som Glasgow og Edinburgh. Quaichen er beslektet med den engelske og nord-amerikanske porringer og med de samiske og nordsvenske pahkakuppi og kåsa, som alle har bare ett håndtak.

Quaicher som deles ut som premier eller som hedersbevisinger er ofte i sølv eller tinn da disse enkelt kan graveres på lik linje med en pokal.

Se også Keepers of the Quaich.


Kilder