Octomore Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Octomore Distillery ble i 1816 etablert på Islay av Graham Montgomery. Det var nærmest et lite gårdsdestilleri. Gården lå opp fra sjøen, bak lagerhusene til Lochindaal Distillery. Sannsynligvis ble det drevet av familien, og lisensen til drift var gitt til Graham Montgomery.

Navnet Octomore (løst oversatt den store åttendedelen) har opphav i oppdelingen av en stor eiendom på Islays vestside. Denne eiedommen ble delt i 8 drivbare landbrukseiendommer.

Produksjonen var sannsynligvis basert på enkeltdestillasjon, med en wash still på 272 liter (60 gallons). I 1817-18 er det registrert at 4530 liter (998 gallons) nysprit ble produsert. Et tiår senere (1826-27 var produksjonen 16121 liter nysprit (2551 gallons). Utover dette er det egentlig svært lite som er kjent. Det eksisterer ingen kjente plantegninger av destilleriets bygninger. Destillasjonen skal visstnok ha foregått i låven.

Riktognok står det fortsatt noen bygninger på gården, men flere har falt ned og atter andre er omgjort til ferieboliger og hytter. Dagens eier er en driftig sjel som leier ut til turister.

Destilleriet var helt sikkert i drift til 1840 - muligens helt frem til 1852. Graham Montgomery og broren døde rundt 1840. Muligens døde også destilleriet ut med dem, her er det litt ulik informasjon tilgjengelig. Navnet Thomas Pattison (Newton Distillery) er også knyttet til driften av destilleriet, muligens i tiden etter Montgomery. Etterhvert ble destilleriet forfallent og totalt ubrukelig. I 1850 overtok den kjente landeieren James Morrison]] rettighetene til eiendommen for 150 pund. Gården eies nå av James Brown (2002).

I dag er Octomore-navnet mest kjent som den mest røykpregede av variantene whisky som produseres av Bruichladdich.

Lenker