Oban

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Oban
009oban.jpg
Destilleriet Oban ligger midt i sentrum av byen Oban, og det er lett å gå rett forbi om man ikke vet at det er der.
Foto: Ragnhild S. Lervik
Highland
Kart Oban.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Oban
Nåværende eier: Diageo Plc
Grunnlagt: 1793
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Årlig kapasitet: 670 000
Standardtapning: Oban
Alder: 14 år
Alkoholprosent: 43 %
Polets varenr.: 463901


Beliggenhet

Oban Distillery ligger i byen Oban (Google maps). Destilleriet ligger omtrent midt i bybildet, og bygningene skiller seg ikke merkbart ut fra nabobygningene.

Historie

Destilleriet ble grunnlagt og bygget av Stevenson-familien i 1793 og startet produksjon året etter. Etter mye fram og tilbake, blir Oban et SMD-destilleri i 1930. Lanseres som en av seks Classic Malts i 1988, og åpner besøkssenter året etter.

Destillerikarakter

Oban er Diageos nest minste destilleri. De har fire washbacks, ett par pot stills, og rektangulære worm tubs bygget inn i destilleribygningene.


Tapninger

Oban var med i Diageo Classic Malts-serie fra starten av, med standardtapningen Oban 14 year old, 43 %. Som en følge av det har Diageo også sluppet en Oban Distillers Edition med årgangsangivelse. Den har montilla fino-sherryavslutning.

Destilleriet har også en 32 år gammel tapning, lansert i 6 000 eksemplarer i 2002, og en 20 år gammel fatstyrke-tappet whisky fra 1984, lansert i 1 260 eksemplarer i 2004.

Det er svært sjelden man finner uavhengige tapninger av Oban, og da vil de være under et annet navn, siden Diageo ikke tillater at destillerinavnet brukes.

Galleri

Kilder