Norge

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Norge er et land i Skandinavia, nord i Europa. Norge og nordmenn har lenge hatt et nært forhold til de britiske øyer. Både som et kjært reisemål i Vikingtiden og som tilfluktsted for norske myndigheter under 2. verdenskrig. Les mer generell info om NorgeWikipedia.


Norge og whisky

Norge var frem til midten av 1990-tallet ikke et land med særlig stor forekomst av - eller kunnskap om - maltwhisky. Men omtrent samtidig med at NMWL ble opprettet i 1995, bestemte Vinmonopolet seg for å øke utvalget av maltwhisky tilgjengelig for norske konsumenter. Dette falt også tidsmessig sammen med at Vinmonopolets enerett på salg av vin og brennevin til HoReCa-markedet (Hoteller, Restauranter og Catering) ble opphevet, og tidligere tiders importagenter ble til importører.

Høsten 2008 viser SWAs oversikt over verdens raskest voksende whiskymarkeder i 2007 at Norge ligger på 6. plass, bak «nye store whiskyland» som India, Kina og Russland, men foran andre store land som Japan og Brasil. Se innlegg på Whiskyforumet.

De siste årene har også etableringen av flere dedikerte whiskybarer, og Oslo Whiskyfestival gjort at interessen for maltwhisky i Norge er eksplodert.

Det er ikke lov å selge eller importere whisky eller annen alkoholholdig drikk som holder over 60 % ABV til Norge. Grensen er regulert i alkohollovgivningen for å kunne håndheve problemene med illegal smuglersprit.