Newton Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Newton Distillery ble etablert av Thomas PattisonIslay i 1819. Det var et gårdsdestilleri. Han føyde seg inn i rekken blandt mange andre som tok ut lisens som en følge av Small Stills Act fra 1816. Newton lå langs veien mellom Bridgend og Ballygrant på Islay, på sørsiden av A846 (som går mellom Brigdend og Port Askaig).

Det er delvis motstridende informasjon om hvor lenge Newton var i drift, men frem til 1837 er sannsynlig. Newton Distillery holdt det gående ganske lenge til gårdsdestilleri å være, og på tidspunktet det ble lagt ned var de fleste andre gårdsdestilleriene allerede borte. Noen steder kan man lese at driften opphørte allerede i 1825, men flere kilder viser drift både i 1826-7 og 1833. Noen oppgir også at etableringsåret skal ha vært 1818.

Rundt Newton House er det spor etter destilleriet, men lite er kjent om driften ellers. Et uthus på området har muligens fungert som lagerhus etter metallgitteret over vinduene å dømme.

I 1826-7 var produksjonen 27 793 liter nysprit, tilsvarende 6 122 gallons.

Trivia

  • Boken Vikings in Scotland av James Graham-Campbell og Colleen E. Batey beskriver funn av en vikingkvinnes gravplass i en dalside i nærheten av destilleriet. Funnet ble gjort i 1845. Graven regnes nå som tapt. I graven fant man et par ovale brosjer og et kjede laget av rav.


Kilder