Myken Destilleri

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Myken Destilleri
NORGE
Nåværende eier: Myken Destilleri AS
Destillerisjef: Roar Larsen
Master blender: Roar Larsen
Grunnlagt: 2013
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Avsaltet havvann
Malteri: flere inkl. Norsk malt
Antall washbacks: 700 l
Gjæringslengde: 72-96 t
Antall washstills: 2 på 1000 l
Antall spiritstills: 2 på 700 l
Årlig kapasitet: 30 000 l
Standardtapning: Myken Hungarian Touch
Tønnetype: Ungarsk eik, deretter bourbonfat
Alkoholprosent: 47
Polets varenr.: 11075802


Beliggenhet

Destilleriet ligger på Myken som er en liten øygruppe utenfor Helgelandskysten. Myken ligger litt nord for polarsirkelen, 32 kilometer fra fastlandet. Myken er et gammel fiskevær og destilelriet ligger i fiskemottaket.

Historie

Selskapet Myken Destilleri AS er etablert av 10 enkeltpersoner. Roar Larsen er daglig leder med Jan Hellstrøm som styreleder. Roar og Trude Tokle er de største aksjonærene. Første nysprit ble destillert og lagt på fat i desember 2014. Ambisjonen er en årsproduksjon på 15.000 liter alkohol. Produksjonsutstyret er fra Hoga i Portugal (samme som Strathearn). De startet med en destillasjonspanne på 1000 liter og en på 700 liter. I tillegg en på 300 l til gin og litt eksperimentering. Det vil bli benyttet gassfyring på begge kjelene. I 2017 ble det installert to nye kjeler på henholdsvis 1000 og 700 liter. Dette har økt kapasiteten fra 15 000 l til 30 000 liter.

Det er muligheter for å besøke destilleriet. Siden dette er på en øy så er det greit å vite at det på Myken er muligheter for servering og overnatting. Overnatting bør bestilels på forhånd.

Det er mulig å kjøpe fat som lagres på Myken i inntil 5 år.

De har også to ulike gin-tapninger; Myken vintergin og Myken sommergin.

Destillerikarakter

Fremmøtte ved Tromsø whiskyfestival 2015 fikk lukte og smake på produksjon uten røyk tolv dager etter første destillasjon. Etter tolv dager på et 5-liters fat var det preg av rent destillat med tydelig råvarepreg og sitrus. Myken har i tillegg presentert produktet sitt på festivalene i Oslo, Trondheim og Bergen.

Det er planlagt produksjon av whisky både med og uten røyk. Dersom muligheten byr seg kan det også bli lokalt røyket malt. Det vil i hovedsak bli benyttet brukte sherry- og bourbonfat. Det er gjort noen forsøk med norsk malt fra Norsk malt med kveik som gjær.

Priser

Tapninger

ingen sider eller underkategorier

Myken 2014, first edition (kun 10 flasker produsert)

Myken Pineau Finish

Myken Hungarian Touch


Galleri

Norsk distributør

Norsk distributør er Cask Norway og selges gjennom Vinmonopolet.

Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


Nerdetall


Kilder

  • Myken
  • Besøk på Myken av Ivar Aarseth ved den offisielle åpningen i september 2015.
  • NRK
Denne artikkelen er foreløbig kort og/eller mangelfull (en stubb), men vi jobber med saken. Om du har tilgang kan du redigere den. Har du lyst til å bidra, men mangler tilgang, kan du sende epost til wiki alfakrøll nmwl.no