Macduff

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Macduff
Highlands
Kart Macduff.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Macduff, Banff
Nåværende eier: John Dewar & Sons
Grunnlagt: 1962
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Vannkilde: Deveron (elven)
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 3
Årlig kapasitet: 2 900 000 liter pr år
Standardtapning: Glen Deveron
Alder: 10 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Macduff ligger i det nordøstlige høylandet, men det skal ikke mye godvilje til for å kunne si at det ligger helt i østkanten av Speyside. Dermed vil man kunne oppleve at whiskyen blir betegnet som både Speyside- og Høyland-whisky. Rent geografisk ligger Macduff ved Banff-bukta, der elven og dalen Deveron renner ut i havet.

Historie

Etablert i 1962 som Macduff Distillers ltd av Duff-familien (Marty Dyke, George Crawford og Brodie Hepburn). Produksjonen starter i 1963.

Siden den tid har det ikke skjedd stort mer enn noen forskjellige eierovertagelser, og det er i dag Bacardi som eier destilleriet gjennom sitt whiskyselskap John Dewar & Sons

Destillerikarakter

Macduff var det første destilleriet til å bruke mash-tun av metall, og de var også av de første som startet med rørkondensator-kjøling. Sammen med Talisker, er de også av de få som har kombinasjonen to stk wash stills og tre stk spirit stills. Det er mest vanlig å ha likt antall stills.

Ifølge Michael Jackson er Glen Deveron, Macduffs standardtapning, et av de beste utgangspunkt for å lære seg riktig aroma og smak på maltwhisky.

Whiskyen produseres hovedsakelig for å levere maltwhisky til William Lawson blend, men likevel er Macduff et av de fire Dewar's destilleriene som produseres mest singlemalt. I 2007 ble 450 000 flasker produsert for eksport.

Tapninger

Det er viktig å merke seg at destilleriets OB-tapninger heter Glen Deveron, og at det idag er en 10-åring som er standardtapningen. Det kan likevel være mulig å finne gamle 8-åringer eller 12-åringer. Glen Deveron er ikke tilgjengelig i Norge.

Som whisky fra uavhengige tappere brukes destillerinavnet (Macduff). Det er flere uavhengige tapninger av Macduff tilgjengelig i Norge pr mai-08:

Galleri

Kilder