Lomond still

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Lomond still er en variant av Pot still for å kunne lage forskjelige maltwhiskydestillat med ulikt særpreg i det samme destillasjonsapparatet. Lomond still ble oppfunnet av Alistair Cunningham i 1955. Bakgrunnen var at Hiram Walker & Sons ønsket en mulighet til å produsere flere ulike maltwhiskyer i sine eksisterende destillerier.

Enkelt forklart består en Lomond still av den nedre delen av en Pot still. På denne er det montert en sylinderformet anordning. I denne sylinderen var det montert tre kobberplater («rectifier plates») som kunne stilles horisontalt eller vertikalt. Platene kunne enten være vannavkjølte eller tørre. Dette påvirket kondenseringen av spritdampen. Tilbakestrømningen («reflux») av spritdampen (dvs variasjon i gjendestillasjon) kunne derfor kontrolleres på flere måter og dermed skape ulike destillat. Ved å endre på posisjonen til kobberplatene kunne man endre destillatets karakter fra gang til gang.

Lomond still ble montert i tre av Hiram Walkers destillerier. Her er en oversikt over de destilleriene som hadde Lomond Still, navn på destillatet og perioden de ble benyttet til produksjon:

Produksjon med Lomond still ble aldri noen stor suksess. Dette skyldtes bl.a. at platene var vanskelige å rense. I tillegg ble det større etterspørsel etter de opprinnelige maltwhiskyene. Alle disse apparatene er fjernet eller ombygd, og i dag finnes det ett destilleri med Lomond still. Det er Scapa. De benytter et av de opprinnelig Lomond still apparatene, men platene er fjernet, så de kan produsere bare en type maltwhisky på sin Lomond still.

NB: Navnet Lomond Still har ikke noen relasjon til Loch Lomond-destilleriet. Dette ble etablert først i 1966. Loch Lomond benytter en variasjon av Lomond still for å produsere de 8 ulike maltwhiskyene som fremstilles.