Lochindaal Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Lochindaal Distillery, også kalt Port Charlotte Distillery eller Rhinns Distillery. Destilleriet ble bygd og etablert av Colin Campbell i 1829, og var i drift i 100 år. I løpet av den tiden var det mange drivere og eiere av destilleriet. Destilleriet ble i løpet av det hundreåret det var i drift godt dokumentert med bilder og nedtegnelser.

Navnene viser med tydelighet at destilleriet lå i landsbyen Port Charlotte på vestsiden av Lochindaal, og at det ligger ved Lochindaal som er den store bukta på Islay med Atlanterhavet i sør. Området heter Rhinns. Dermed var det et av Skottlands vestligste destilleri.

Veien A847 går mellom de gamle bygningene som tilhørte Lochindaal Distillery. Bygningene ble etter nedleggelsen i 1929 benyttet til bl.a. meieri frem til tidlig på 1990-tallet. De gamle lagerbygningene ned mot havet er i dag brukt som garasje og ungdoms-hostel. Bygningene langs veien brukes nå til boliger og bilverksted. Lagerhusene lenger vekk fra sjøen har vært i kontinuerlig bruk, og i dag er det Bruichladdich som benytter disse. Den gamle hytta brukes ikke lenger. Noe ble også revet.

Vannkilden til destilleriet var Loch Garroch.

Det ble i 2007 kjent at Bruichladdich skal bygge og gjenåpne destilleriet. De velger å gi det et nytt navn; Port Charlotte Distillery. Status sommeren 2010 er at det ikke er noen fremdrift i planene. I følge øyboere har Bruichladdich nok ellers å bruke penger på.

Eiere

Det var som nevnt mange eiere og drivere av dette destilleriet. Den godeste Colin Campbell eide det kun de to første årene. Deretter kom mange andre: McLennan & Grant 1831-2, George McLennan 1833-5, Walter Graham 1837. Henderson Lamont & Co overtok samme året, og beholdt destilleriet frem til 1852. Rhinns Distillery Co hadde også en kort periode som eiere i 1852. William Guild & Co overtok samme året, og sto for driften frem til 1855.

Etter å ha vært eid og drevet av 7 personer/selskap på 26 år, kom så en periode som var mer stabil. John B Sherrif var eier de neste 40 år, frem til 1895, etterfulgt av J B Sherrif & Co Ltd de neste 26 årene frem til 1921. Lochindaal Distillery ble så kjøpt av Benmore Distilleries Ltd dette året. Det var før de nye eierne selv ble oppkjøpt og ble en del av DCL. Dette siste eierskiftet var starten på slutten, og destilleriet var i deres eie kun frem til 1929 da det ble nedlagt.

Lenker