Loch Ewe

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Loch Ewe
Highland
Beliggenhet: Aultbea, Ross-shire
Nåværende eier: John Clotworthy
Grunnlagt: 2006
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Kommunalt springvann, filtrert for å fjerne klor
Malteri: Simpsons Malt
Antall spiritstills: 1, alembic
Årlig kapasitet: 600 liter per år potensielt, men langt mindre i praksis
Standardtapning: Kun tilgjengelig ved destilleriet som nysprit eller lagret noen få måneder
Tønnetype: 2, 3 og 4 gallon tønner laget av brukte tønnestaver fra normalstørrelse fat
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Loch Ewe ligger i Aultbea i Ross-shire, på nordvestkysten av Skottland.

Historie

Loch Ewe er startet av John Clotworthy, som eier Drumchork Hotel i Aultbea. Destilleriet er bygget i en garasje bak hotellet.

Drumchork Hotel har i mange år drevet med whiskysmakinger som en del av sitt tilbud og ble i 2006 kåret til «best malt whisky hotel in the world» i Whisky Magazines Icons of Whisky.

Loch Ewe må kunne karakteriseres som et mikrodestilleri, og er en turistattraksjon, et levende museum over hvordan ulovlig hjemmedestillasjon foregikk (eller foregår), snarere enn et kommersielt destilleri. Hele prosessen gjøres for hånd, fra å tenne flammen som koker meskevannet og å presse vørteren ut av mesken gjennom en sil til å sjekke alkoholprosenten under andre destillering og avgjøre cut.

Loch Ewe har alembic stills på kun ca 120 liter. På grunn av et smutthull i loven fikk de lisens til å drive med disse, tross et langt høyere minimumskrav til størrelse. Dette smutthullet er nå lukket, Loch Ewe vil derfor være det eneste lovlige destilleriet med såpass små stills i overskuelig framtid.

Spriten selges som Spirit of Loch Ewe og lagres kun i liten grad. Siden fatene som benyttes bare er på noen få liter (2, 3 og 4 gallons), vil spriten fort få tydelig fatkarakter. Den lengste de oppgir å ha lagret spriten så langt er sju måneder. Siden Clotworthys prosjekt nettopp er å produsere «whisky» på hjemmebrennermåten er det heller ikke noe stort poeng i å lagre spriten lenge nok til at det blir mulig å kalle det whisky.

Ved besøk på Loch Ewe kan man lage sin egen sprit ved å utføre hele den manuelle prosessen selv og ta spriten med seg på eget fat for lagring der man måtte ønske.

Destillerikarakter

Tapninger

ingen sider eller underkategorier


Sprit fra Loch Ewe er bare tilgjengelig fra destilleriet, og selges som Spirit of Loch Ewe, da den ikke er lagret lenge nok til å selges som whisky i henhold til loven.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder