Littlemill

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Littlemill
Lavland
Kart Littlemill.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Lavland
Nåværende eier: Loch Lomond Distillery Co Ltd
Grunnlagt: 1772
Status: Stengt
Har besøkssenter: Nei
Standardtapning: Littlemill
Alder: 8 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Littlemill ligger i det nordøstlige lavlandet, nordøst for Glasgow, ikke så langt fra Loch Lomond, Auchentoshan, Glengoyne og Inverleven.

Historie

Littlemill er med i kampen om å være Skottlands eldste destilleri, etablert i 1772, trolig med aktivitet helt tilbake til 1750-tallet. Lisensen kom først i 1823, og det var da Jane MacGregor som fikk den som en av Skottlands første kvinner som får destillerilisens. 1984 stenger destilleriet, men gjenopptar produksjon i 1989, før de stenger igjen i 1992. I 1994 kjøper Loch Lomond Distillery Co Ltd Littlemill.

1996 blir utstyret demontert og noen bygninger revet. 2005 blir resten av bygningene, bortsett fra to tårn, revet. Det er uklart hvilke planer Loch Lomond Distillery Co Ltd har for destilleriet.

Destillerikarakter

Her er det gjort mye rart. Littlemill stoppet med trippeldestillering i 1930-åra. Og i motsetning til hva som er vanlig har de «rectifying columns» istedenfor svanehalsformede potstills. Dette gjør at de kan produsere forskjellig typer whisky, og onde tunger vil nok påstå at de ennå ikke har klart å produsere en god whisky.

Michael Jackson karakteriserer standardtapningen som marshmellows, bløt styrketår(!?), mens kollegaen Jim Murray bruker sine laveste poengsummer gjennom tidene når han skal vurdere whisky fra Littlemill.

Tapninger

I Norge har vi fått to ulike Littlemill-tapninger på Vinmonopolet:

Eksterne lenker

Kilder