Linkwood

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Linkwood
Linkwood buildings.JPG
Linkwood hovedbygning
Foto: Ragnhild S. Lervik
Speyside
Kart Linkwood.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Elgin, Speyside
Nåværende eier: Diageo
Grunnlagt: 1821
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Standardtapning: Linkwood (Flora & Fauna)
Alder: 12 år
Alkoholprosent: 43 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Linkwood ligger ved elven Lossie i den søndre utkanten av Elgin i Speyside, og blir betegnet som et av de vakreste destilleriene i Skottland. Knoppsvanene som pryder etiketten til tapningen i F&F-serien, finner vi igjen i dammen på destilleriet hvor kjølevannet blir tatt fra.

Historie

Etablert i 1821 av Peter Brown. Overtatt av Scottish Malt Distillers (SMD) i 1933. 1971 bygges destilleriet kraftig om, og det etableres et nytt lokale hvor det er fire nye destillasjonsapparat. Dette har ført til et skille mellom det man kaller Linkwood A (det gamle) og Linkwood B (det nye). I praksis ble whiskyen satt sammen av sprit fra både A og B. I 1985 stenger Linkwood A, men fra 1990 produserer de noen få måneder i året hvert år, og Linkwood A har trolig ikke vært i bruk siden 1995.

Destillerikarakter

Spriten fra Linkwood A og B har ulike forutsetninger. På A brukte de kjølekar (Worm Tubs) og på B har de rørkondensator (Shell-and-tube), men siden de blandet spriten fra de to sammen, skal det ikke spille noen rolle for sluttproduktet.

Whiskyen er kjent for å være lett og elegant, med et tydelig råvarepreg og lette sitrustoner. Av og til kan man også kjenne et streif av lett torvrøyk i Linkwood.

Tapninger

Det har kun vært noen få destilleritapninger av Linkwood tilgjengelig:

Uavhengige tapninger

Det er mange uavhengige tapninger fra Linkwood. Skikkelig mange... Vi får nøye oss med å liste opp de som er tilgjengelig i Norge:

I tillegg var NMWLs første spesialtapning for sine medlemmer en Linkwood.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder