Ladyburn

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ladyburn
Lavland
Kart Ladyburn.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Lavland
Nåværende eier: William Grant & Sons
Grunnlagt: 1966
Status: Stengt
Har besøkssenter: Nei
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Ladyburn lå ved innsjøen Penwhapple Loch i Girvan i Ayrshire, i de sørøstlige delene av Skottland. Eierne bygget egentlig et grain whisky-destilleri i 1963, men åpnet Ladyburn som maltdestilleri på samme sted noen år senere.

Historie

Ladyburn ble etablert i 1966, på Girvan-destilleriet, som hadde blitt etablert noe år i forveien. Begge to ble bygget for å levere singlemalt og grain whisky til Grant's blend whisky. Ladyburn kostet 120.000 GBP å bygge og utruste og var på den tiden det mest moderne destilleriet i Skottland. Det var Skottlands første elektroniske styrte destilleri. Pga. problemer med å få en utnyttelse på mer enn 270 liter ren sprit pr tonn korn ble det deautomatisert en periode i begynnelsen av 70-tallet. Man klarte da å heve utnyttelsen til nesten 290 med manuell produksjon over en seks ukers periode. 290 til 300 var typiske utnyttelsesmål i industrien på den tiden. Den siste produksjonen skjedde 15. november 1975. Det ble demontert midt på 1980-tallet.

I januar 2008 kom meldingen om at eierne ville starte opp med maltwhiskyproduksjon på destilleriet igjen (Girvan har ligget der hele tiden), men nå under navnet Ailsa Bay Distillery.

Destillerikarakter

Whiskyen ble modnet på kraftig brente fat, og ble markedsført som «Black Barrell». Singlemalt fra Ladyburn har blitt karakterisert som parfymepreget og tørr, selv om denne vurderingen er basert på svært få tapninger.

Tapninger

ingen sider eller underkategorier

OB-tapning av Ladyburn var kun tilgjengelig en kort periode, og da kun i USA. William Grant & Sons har ikke for vane å levere whisky til uavhengige tappere, men det er faktisk blant dem vi kan finne noe fra Ladyburn i dag. Det gjelder noe fra Cadenheads, Duncan Taylor og Signatory. Uavhengige tappere har ofte kalt tapninger fra Ladyburn for Ayrshire Distillery.

Eksterne lenker

Kilder