Johnnie Walker & Sons

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Johnnie Walker)
Hopp til: navigasjon, søk

Johnnie Walker er et merkenavn på skotsk whisky, opprinnelig produsert i Kilmarnock, Ayrshire, Skottland. Det er den mest utbredte skotske whisky i verden, og selges i så godt som alle land. Årlig selges mer enn 130 millioner flasker.

Historien om Johnnie Walker

Opprinnelig kjent som Walker's Kilmarnock Whisky, men merkenavnet fungerer nå som en arv etter John ‘Johnnie’ Walker. Han begynte å selge whisky i kolonialforretning i Ayrshire i Skottland. Merket ble populært, men etter at Walker døde i 1857, var det i all hovedsak sønnen Alexander Walker og barnebarnet Alexander Walker II som var ansvarlig for å etablere whiskyen som et kjent og kjært produkt.

I John Walkers tid, representerte whiskysalget bare åtte prosent av omsetningen. Når barnebarnet overtok ansvaret hadde dette tallet økt til mellom 90 og 95 prosent.[1]

Før 1860 var det ulovlig å selge blended whisky (blanding av maltwhisky og grain whisky).[2] På den tiden solgte John Walker mange ulike whiskyer, i hovedsak hans egen Walker’s Kilmarnock. I 1865 laget Johns sønn Alexander deres første blend, Walker’s Old Highland.

Alexander Walker introduserte de etterhvert så velkjente firkantede flaskene i 1870. Et annet karakteristisk trekk er flaskens etikett, påført i 24 graders vinkel.

Fra 1906-1909 utvidet Johns barnebarn George og Alexander II produktutvalget, og introduserte fargenavnene. I 1908, mens baron James Stevenson var administrerende direktør, endret de navn på utvalget fra Walker's Kilmarnock Whiskies til Johnnie Walker Whisky. I tillegg ble slagordet «Born 1820 – Still going Strong!» skapt, i tillegg til den spaserende herren (the Striding Man), en illustrasjon som ble brukt i annonsering i omkring femti år.

I løpet av første verdenskrig utgikk Johnnie Walker White. I 1932 utvidet Alexander II produktspekteret ved å legge til Johnnie Walker Swing.

Blendene av Johnnie Walker blir inntil utgangen av 2011 produsert i Kilmarnock, i et stort anlegg nord for byens togstasjon. Det historiske lagerhuset og selskapets kontor (nå kommunalt) ligger i Strand Street og John Finnie Street. All produksjon skal innen den tid flyttes til andre Diageoanlegg i Skottland; Leven, Fife og Shieldhall i Glasgow. Flytteplanene ble kjent 1. juli 2009, og det ble førte til svært mange og høylytte, dog resultatløse, protester. Kilmarnock mister dermed sin største arbeidsplass.

Blends

Det har stort sett vært et begrenset antall blends tilgjengelig. I de senere år har det vært en økning i spesielle og begrensede tapninger.

Standard blends

 • Red & Cola — en ferdig blandet av Red Label og cola, solgt i boks og flasker som ligner ølflasker. Markedsført under navnet «Premix» og «One».
 • Red Label — en blend av omkring 35 grain og maltwhiskyer. Den er beregnet for bruk i blandede drinker.[3] 40 % ABV.
 • Black Label — en blend med så mange som 40 whiskyer, hver lagret i minst 12 år. I følge William Manchester, var dette Winston Churchills favorittwhisky.[4] 40 % ABV.
Johnnie Walker Swing
 • Johnnie Walker Swing — oppkalt etter den karakteristiske flasken, som har buet bunn slik at den kan svinge frem og tilbake. Dette var Alexander IIs siste blend. Den har en stor andel maltwhisky fra Speyside, i tillegg til nordre Highland og Islay. Sødme omtrent som bourbon.[5]
 • Gold Label — en sjelden blend av mer enn 15 single malt, inkludert den lite tilgjengelige Clynelish. Den ble gjenskap etter Alexander IIs blendingnotater for en whisky til Johnnie Walkers hundreårsmarkering i august 2007. Den opprinnelige blenden kunne ikke lenger produseres grunnet mangel på disse maltwhiskyene etter første verdenskrig. Gold Label er vanligvis 15 eller 18 år gammel. 40 % ABV.
 • Gold Label Reserve er en blend som påstås å være inspirert av 190 års Johnnie Walker-historie, og inkluderer bl.a. maltwhisky fra Clynelish. Markedsføres inn mot bevisste unge og lovende menn og kvinner.
 • Platinum Label er en 18-årig blend i øverste del av kvalitetsskalaen, laget av master blender Jim Beveridge. Beskrives som en delikat, røykholdig blend av ypperste kvalitet, og er laget for den økende sofistikerte forbrukermassen.
 • Blue Label — Johnnie Walkers ypperste blend. Hver flaske er nummerert, og selges i en boks som kles innvendig med silke, medfølgende et ekthetsbevis. Det er ingen aldersangivelse på Blue Label. I informasjonsheftet som følger med heter det seg at noe av whiskyen som inngår er inntil 60 år gammel. 43 % ABV.


Johnnie Walker blend, etter produksjonsår, fra de billigste til de mest eksklusive.
Alder 1865–1905 1906–1908 1909–1911 1912–1931 1932–1991 1992–1996 1997—2011 2012-nå
Ung
(blended)
Old Highland Johnnie Walker
White Label
Johnnie Walker
Premix / One
Ikke oppgitt
(blended)
Special
Old Highland
Johnnie Walker
Red Label
12
(blended)
Walker’s
Old Highland
Extra Special
Old Highland
Johnnie Walker
Black Label
Ikke oppgitt[5]
(blended)
Johnnie Walker
Swing
15
(vatted)
Johnnie Walker
Green Label
15/18
(blended)
Johnnie Walker
Gold Label
Ikke oppgitt
(blended)
Johnnie Walker
Gold Label Reserve
18
(blended)
Johnnie Walker
Platinum Label
Ikke oppgitt
(blended)
Johnnie Walker
Blue Label

Spesielle/lbegrensede tapninger

 • «Johnnie Walker Black Label Anniversary Edition» 1908 - 2008
 • Millennium Edition – en samlerutgave av 12 år gammel Black Label ble lansert i begrenset mengde i år 2000.
 • Deco – et sterkt begrenset antall 0,35 liters flasker ble produsert i vakre Art Deco-designede flasker, derav navnet på denne blenden.
 • Premier – en blend rettet spesielt mot den japanske markedet.
 • Swing Superior – en begrenset utgave basert på Swing, skiller seg ut med en gylden etikett. 86.8 proof.
 • 1939 Swing $1500
 • Celebrity
 • Johnnie Walker 1820
 • Liquer Whisky $1200
 • 21 year old – en sjelden aldersvariasjon av Gold Label.
 • Quest – en svært sjelden blend, mer spesiell enn Blue Label. (~$500)
 • Honour – en av de mest sjeldne og dyreste blendene noensinne laget av Johnnie Walker Scotch whisky.
 • Excelsior – en veldig sjelden double matured Scotch whisky, distillert i 1947, tappet in 1997. (~$700)
 • Old Harmony – en sjelden blend rettet mot det japanske markedet. Høy pris. (~$850)
 • 15 year old Kilmarnock 400 Whisky – en ekstremt sjelden Gold Label blend tappet for å markere 400-årsmarkeringen av Kilmarnocks bystatus. Utgitt i 1992 i svært begrenset mengde. (~$850)
 • 150 years Anniversary 1820–1970 – den nest dyreste av Johnnie Walker whiskies. (~$2000)
 • Blue Label 200th Anniversary – i 2005 ble denne ultimate blenden av Johnnie Walker tappet i ekstremt begrenset antall flasker. En spesiell tapning i Cask Strength Blue Label, i en spesiell firkantet Baccarat krystallflaske. Det er den definitivt dyreste av alle Johnnie Walkers produkt, med priser over $3600 per flaske.
 • Blue Label King George V Edition - 2007. For å gjenskape Johnnie Walkers stil på blendene i kong George V sin tid. Eikefat fra før år 1900 ble brukt til lagring av denne whiskyen, gjort tilgjengelig fra destilleriene som var operative i kong George Vs tid som regent. Eksklusivt emballert i krystallflaske, medfølgende et individuelt nummerert ekthetsbevis. (~$550)
 • Johnnie Walker Blue Label Mini Blended Scotch Whisky - et veldig sjeldent objekt som inkluderer et håndblåst smaksglass, forseglede smaksnotater og hefte om Blue Label whisky. ($250)

Markedsføring

Hver type av Johnnie Walker whisky har forskjellig farge, som nevnt tidligere. Meningen er å fremheve de ulike typene whisky og hvilke anledninger de passer til. For eksempel er Johnnie Walker Blue Label sjelden og dyr vare, og er ment å bli drukket til spesielle anledninger.

Et viktig element på alle flaskene er den spaserende herren - the Striding Man. Det ble skapt av en illustratør ved navn Tom Browne, og skulle ha likhetstrekk med John Walker med tradisjonell bekledning. Logoen viser en herre som går fremover, noe Diageo sier symboliserer fremsynthet og søken etter prestasjon. Diageo har opprettet «The Striding Man Society» som er en venneforening for de som drikker whisky fra Johnnie Walker. Man kan melde seg inn her.[6]

Et annet nøkkelelement i markedsføringen er den roterte etiketten. Det var et markedsføringspåfunn Alexander Walker fant på da han trodde dette ville fremheve flaskene i hyllene.[7]

Sponsorvirksomhet

Johnnie Walker sponser

 • Johnnie Walker Classic, en Asia/Stillehavs golfturnering
 • Johnnie Walker Championship at Gleneagles, en golfturnering i Skottland
 • McLaren-Mercedes Formel-1-lag
 • the Ashes, en cricketserie mellom det australske og engelske landslaget

I populærkulturen

Et stort antall sangere og komponister har nevnt Johnnie Walker i sine produksjoner, inkludert George Thorogood, Brand New, Leonard Cohen, Lynyrd Skynyrd, Sticky Fingaz, NOFX, Rory Gallagher, Asleep at the Wheel, Inspectah Deck, George Jones, Amanda Marshall, Jimmy Buffett, Elliott Smith, Ben Folds, Trent Willmon, Clutch, The Band, Covenant, Marius Müller-Westernhagen, The Streets, King Tee, Vampire Weekend og ZZ Top.

Johnnie Walker whisky brukes ofte i fiksjonslitteratur, og Blue Label er ofte benyttet som et eksempel på ekskusiv skotsk whisky. Kjente eksempler, og hvor whiskyen var en spesielt synlig del av historien, inkluderer:

 • I Haruki Murakamis roman Kafka on the Shoreså er en karakter kalt Johnnie Walker, kledd i rød jakke, støvler, stokk, sløyfe og hatt, likt den spaserende herren i logoen. Johnnie Walker er veldig populær i Japan. Denne karakteren er også en referanse til den virkelige personen Joni Waka, sjefen for A.R.T. (Artist Residency Tokyo). Hans hund Francis Bacon er også med i boken. På tross av det motsatte i boken, er Waka og hunden faktisk vegetarianere.
 • Léon Gontran Damas, fransk poet i den Negritude litterære bevegelse, oppkalte sin poesisamling Black-Label etter et av sine dikt, hvor han beskriver sin milt og milde alkoholisme.
 • Kjent Bollywood-stjerne på 1950-tallet, Johnny Walker (skuespiller) tok sitt pseudonym etter whiskymerket. Dette gjorde han etter å ha debutert i filmindustrien som en drukkenbolt.
 • I episoden Bartlet for America i The West Wing, vises karakteren Leo McGarry, nå avholdende alkoholiker, å ha et tilbakefall tre år tidligere da han ble budt et glass Blue Label av en gruppe politiske donorer han forsøkte å innynde seg hos. Gjennom episoden roses Blue Label av karakteren for sin gode kvalitet.
 • I TV-serien Scrubs tar vaktmesteren noe av Dr. Cox' drink på en bar da han løper vekk. Han mumler «Black Label.»
 • I løpet av våren 2008 markedsførte kjeden Old Navy t-skjorter med teksten «Jim, Jack and Johnny — The Three Wise Men» med referanse ikke bare til Johnnie Walker (selv om navnet var stavet feil), men også to andre populære whiskyer - Jim Beam og Jack Daniel's.
 • Den foretrukne drinken til Tony Stark/Iron Man i «Demon In A Bottle».
 • Johnny Walker Black Label var den foretrukne drinken til Rick Deckard, sett i en spesiell futuristisk flaske som er godt synlig i Blade Runner.
 • I en episode av TV-serien Will & Grace, lar vanedrankeren Karen Walker sin tjenestepike Rosario Salazar fylle minibaren hos Grace Adler Designs med Johnnie Walker, Jim Beam, og Glenfiddich, mye for å ubehage Grace Adler. Da Grace får vite at king size Kit Kat-barer også skal være med gir hun sin godkjenning.
 • Zakk Wylde kalte opp sitt band Black Label Society etter Johnnie Walker Black Label. Zakk Wylde drikkespill brukes ofte, der shot med Black Label alltid drikkes drank når en black label society song has pinch harmonics in it.
 • Karakteren John Oldman deler en flaske Johnnie Walker Green Label med sine venner i starten av filmen «The Man From Earth» (2007).

Referanser

 • Scotch Whisky: A Liquid History av Charles MacLean. ©2003 Charles MacLean & Cassell Illustrated. ISBN 1-84403-078-4

Eksterne lenker

 1. http://www.cigaraficionado.com/Cigar/CA_Features/CA_Feature_Basic_Template/0,2344,737,00.html
 2. MacLean, Charles. Scotch Whisky: A Liquid History. ©2003 Charles MacLean & Cassell Illustrated. London, England. (ISBN 1-84403-078-4)
 3. Mixing use per http://us.johnniewalker.com
 4. Mal:Cite book
 5. 5,0 5,1 One Sweet Swing | Travel + Leisure Golf
 6. Johnniewalker
 7. Johnniewalker