John Jameson

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

John Jameson (5. oktober 1740 - 1823) er best kjent som mannen bak den irske whiskeyen Jameson. Han var skotsk som få, født i Skottland av skotske foreldre, men fikk likevel ord på seg for å være mer irsk enn irene selv etter at han etablerte seg i Dublin.

Bakgrunn

John Jameson var født inn i en familie som ble hedret i forbindelse med nedkjempelse av pirater så tidlig som på 1500-tallet. Det antas å være opphavet til slektens familiemotto «Sine Metu» - som er latin for uten frykt. Enkelte hevder dette kan ha vært drivkraften da han emigrerte til Irland og etablerte seg i whiskeybransjen der. Irland har rykte på seg for å være opphavslandet for whisk(e)y, og på Jamesons tid var den irske whiskey regnet som den beste i verden. Dermed hadde han mye bevise da han som ukjent og outsider etablerte seg i Dublin.

Inngift i Haig-slekten og whiskyhistorien

Les mer om Haig-slekten og deres whiskydynasti.

Hans kone Margaret Haig var den eneste forbindelse John Jameson kunne påberope seg til whiskybransjen. Selv var han advokat beskjeftiget med helt andre gjøremål. Hans kone var søster til brødrene Haig som grunnla Haig & Haig, og hennes forfar Robert Haig er nevnt i den eldste kjente skriftlige referansen (1655) til et eksisterende whiskydestilleri i Skottland. John Haig åpnet destilleriet Cameron Bridge i 1824, og var den første som produserte grain whisky.

Historien

1780 er året da John Jameson etablerte Bow Street Distillery i Dublin. Hans ambisjon var å kjøpe inn det beste utstyret, bruke de beste produksjonsmetoder, de beste råvarer og å lage den beste whiskey i verden. Punktum. Mange vil si han lykkes med det.

For å få de beste råvarene endte han opp med å velge ut bygget personlig, samt velge ut de beste fatene selv. At det dermed kostet litt mer var helt greit for ham. De som fikk levere varer til ham satte naturligvis pris på dette, men whiskyprodusenter med lavere ambisjoner satte nok ikke like stor pris på Jamesons innsats.

Kvalitetsmålene skulle også påvirke destillasjonsprosessen. Mens de fleste andre i bransjen var fornøyd med dobbeldestillasjon, skal Jameson ha insistert på trippeldestillasjon for å få en bedre nysprit - han mente selv at den ble dobbelt så bra. I sin videre søken etter forbedringer gjorde han forsøk med fire og fem gangers destillasjon. Dette ble forkastet ettersom han ikke fant noen i forhold til den trippeldestillerte.

I hans muligens noe ensporede jakt på den ypperste kvalitet, var det naturlig at det ferdige produktet skulle baseres på det hans ene destilleri kunne prestere. Utvelgelse av bygg, fat, trippeldestillasjon og lagring skjedde derfor på Bow Street Distillery.

Som arbeidsgiver skal han ha vært ypperlig å jobbe for. De ansatte fikk bedre lønn og arbeidsforhold enn hos andre. John Jameson var glad for å kunne dele sin tid, fortjeneste og whiskey med hver enkelt arbeidstaker. Han mente at fornøyde ansatte lagde den beste whiskeyen. Til og med etiketten på flaskene er delt med de ansatte; side om side med sin egen signatur er det en illustrasjon med to lagerarbeidere.

For å selge sin whiskey drev han aktiv markedsføring og markedsundersøkelse. Han besøkte puber der han lot stamgjestene smake et glass med sin trippeldestillerte whiskey. Han var ikke overrasket over gode tilbakemeldinger og at hans whiskey var god å drikke. Snart ble hans Jameson Irish Whiskey på sedvanlig irsk vis også kjent under klengenavnet «Jemmie».

Senere overtok hans sønn John II destilleriet, og han gjorde det til et av de største destilleriene i Irland. Mot slutten av 1800-tallet hadde sønnesønnen John III gjort whiskeyen til en av de best kjente irske whiskeyene i verden.

Kilder