Jim Murray's Whisky Bible

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Årgangsbok!

Jim Murray gir hvert år ut en bok med beskrivelser og vurderinger av et stort antall whiskyer. Jim Murray's Whisky Bible kom første gang ut i 2004, og har kommet ut hvert år siden det. Boka tar opp et aktuelt tema som Jim Murray brenner for, samtidig som han oppsummerer whiskyåret som har gått. Murray kårer også vinnere i ulike kategorier som han omhandler i boka.

Hoveddelen av boka består av smaksbeskrivelser og vurderinger. Utvalget av whisky som beskrives og vurderes er avhengig av Murrays tilgang på smaksprøver. I 2009-utgaven er det over 1200 nye whiskyer som er beskrevet og vurdert. I tillegg gjør også Murray revurderinger av whiskyer han har smakt før. Totalt omhandler 2009-utgaven over 3850 ulike whiskyer, hvorav ca 2700 er singlemalt, ca 200 er blended whisky, og 250 er amerikansk whisky. Boka har egne kapitler om japansk whisky, og whisky fra andre whiskyproduserende land.

Murrays beskrivelser og vurderinger tar utgangspunkt i at han deler opp beskrivelsene i lukt, smak, ettersmak, og balanse/totalvurdering for whiskyen. Hvert av disse elementene kan få 25 poeng og den beste totalsummen blir da 100 p. Det dårligste Jim Murray noen gang har gitt en whisky, er 17/100 p, og det beste han noen gang har gitt en whisky er 97,5/100 p. Det ga han til en tapning av Ardbeg Uigeadail som han hevder kun var tappet for det canadiske markedet. Eierne av Ardbeg nekter imidlertid for at de har tappet en slik tapning. Jim Murray har gitt flere tapninger 97/100 p.


Eksterne lenker