Jim Murray

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Jim Murray, f. 13. november 1957, er journalist og forfatter og særlig kjent for sine bøker om whisky, i hovedsak Jim Murray's Whisky Bible.

Jim Murray under et besøk i Oslo 3.3.06, foto LH Eklund

Murray ble født i Merstham, Surrey. Alt som skolegutt begynte han å skrive for lokalavisene og han var programleder for sitt første tv-show - Murray on Monday - som 16-åring (et ukentlig program, for regional-tv i Northamptonshire). Den gangen var det sport det gikk mest i, og den interessen ledet fram til hans første bok Millwall: Lions of the South (1988), en utfyllende historie om Murrays favorittlag, Millwall F.C., som han faktisk også har spilt på som fotballproff! Murray tar fortsatt oppdrag som talentspeider for Millwall F. C.

Han besøkte sitt første destilleri i 1975: Talisker.

Murray jobbet på Fleet Street i 13 år, blandt annet for The Sunday People og The Daily Star. På oppdrag i Skottland benyttet han sjansen til å besøke så mange destillerier han rakk, og om mulig å jobbe for dem på fritiden. I 1992 sluttet han som Fleet Street journalist for å bli verdens første heltids whiskyforfatter.

I 1994 kom Jim Murray's Irish Whiskey Almanac, en bok som ble bearbeidet og oppdatert før den ble nyutgitt som Classic Irish Whiskey i 1997. En rekke andre bøker fulgte, se bibliografien nedenfor.

Murray bor i Wellingborough, Northamptonshire, England, og eier i tillegg et hus i Frankfort, Kentucky, USA.

Jim Murray er kompromissløs når det gjelder sin integritet, og mener at den kan undergraves av å skrive for reklamebasert media. Han skriver en og annen artikkel for fagblader som The Whisky Magazine, men bare på betingelse av at han beholder full copyright, noe som er nærmest uhørt ellers hos freelancejournalister. Jim Murrays navn er også registert som merkevare.

«Bibelen»

Murrays mest kjente bok Jim Murray's Whisky Bible er et pågående prosjekt. Den første utgaven ble gitt ut i 2003, og ny utgave utkommer årlig. Boka er kompakt og inneholder alle whiskyer kjent tilgjengelig på markedet verden over. Hver whisky er smakt og bedømt av Murray selv og har smaksnotater samt en poengvurdering. Hver poengvurdering er firedelt, lukt, smak, ettersmak og balanse - fire hovedkriterier for vurdering av brennevin - gir inntil 25 poeng hver, som legges sammen til en sluttsum på inntil 100. Hver nye utgave inneholder rundt 1000 nye tapninger, og rundt 4000 totalt.


Bibliografi


Priser og utnevnelser

Eksterne lenker


Kilder