Isle of Jura Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Isle of Jura
Islands
Kart Isle of Jura.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Isle of Jura
Nåværende eier: Whyte & Mackay ltd
Destillerisjef: Andrew Scott
Master blender: Richard Paterson
Grunnlagt: 1810
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Bhaille Mhardhaidh Spring
Malteri: Port Ellen Maltings
Antall washbacks: 6 stk rustfritt stål
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2
Årlig kapasitet: 2 200 000 liter pr år
Standardtapning: Jura
Alder: 10 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 633801


Beliggenhet

Isle of Jura ligger blant de indre Hebridene, rett ved siden av Islay. Det er flere hjort enn mennesker på øya som ellers er kjent for at det var der George Orwell skrev sin legendariske bok 1984.

Historie

Etablert i 1810 av Archibald Campbell under navnet Small Isles Distillery, men man antar at det har blitt produsert sprit på Jura siden 1600-tallet. Jura er forøvrig det norrøne navnet for hjort, så man skal ikke se bort fra at det har vært noen vikinger inne i bildet. I 1901 stenger destilleriet som en følge av en krangel mellom eierne, James Ferguson & Sons (som overtok lisensen i 1876) og grunneieren Collin Campbell. Ferguson demonterte like godt hele destilleriet og solgte utstyret.

Først på 1960-tallet begynte det å skje ting igjen, og i 1963 starter produksjonen opp igjen med Isle of Jura Distillery Co. ltd som eiere. Den første singlemalt fra de nye eierne slippes i 1974. Whyte & Mackay ltd kommer inn som eiere i 1993, og i mai-2001 åpner et nytt besøkssenter.

Destillerikarakter

Jura er i utgangspunktet en un-peated whisky, altså en whisky uten røykpreg. Prosessvannet fra Bhaille Mhardhaidh Spring er likevel såpass torvpreget at whiskyen vil fremstå med et svakt torvpreg. 95% av whiskyen fra Jura lagres i refill bourbonfat fra Heaven Hill og Jim Beam. bare 5 % av whiskyen lagres på gamle sherryfat. Noe av grunnen til det er at destillatet blir ekstremt lett og elegant som følge av de høye, slanke, destillasjonsapparatene som er 25 1/4 fot høye. Skottlands høyeste er hos Glenmorangie og de er 26 fot høye.

Tapninger

Destilleriet har følgende tapninger tilgjengelig:

Galleri

Norsk importør

Interbrands


Ekstern lenke

Juras nettside


Kilder