Imperial

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Imperial
Imperial.jpg
Speyside
Kart Imperial.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Carron, Morayshire
Nåværende eier: Chivas Brothers/Pernod Ricard
Grunnlagt: 1897
Status: Revet
Mothballed: 1998
Har besøkssenter: Nei
Vannkilde: Spey?
Ppm malt: 0
Antall washbacks: 6 stk larch
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Imperial er et av destilleriene som virkelig kan si at de ligger Speyside, på den andre siden av bredden for Dailuaine, i området Carron.

Historie

Thomas Mackenzie etablerte Imperial i 1897. Han hadde allerede destilleriene Dailuaine (rett på andre siden av elva) og Talisker i firmaet Dailuaine-Talisker Distilleries Limited, og benyttet anledningen til å markere dronning Victorias diamantjubileum med å åpne et nytt destilleri. Det går på trynet fra starten av og destilleriet stenger omtrent med det samme. Produksjonen gjenopptas i 1919, Distillers Company Limited overtar fullt eierskap i 1925, samtidig som destilleriet nok engang stenger.

1955 gjenåpner destilleriet, denne gangen under Scottish Malt Distillers' eierskap. Imperial stenger igjen i 1985 og i 1989 kjøper Allied Distillers Imperial fra United Distillers. I 1991 er Imperial nok engang i produksjon, men stenger igjen i 1998. I 2005 kjøper Chivas Brothers (Pernod Ricard) destilleriet. Høsten 2012 og utover vinteren så ble destilleriet revet for å gjøre plass til et helt nytt destilleri. Det nye destilleriet er planlagt å starte produksjon i løpet av 2014.

Destillerikarakter

Imperial hadde i sin tid egen malting med Saladin box. Destillasjonsapparatene skal visstnok være så store at de kan være vanskelig å kontrollere. Det gjør også at enten produseres det mye sprit på Imperial, eller så produseres det ikke noe (noe som kan forklare hvorfor det har vært stengt/åpnet så mange ganger).

Imperial er kjent for å være en av få Speyside-whiskyer med røykpreg. Røykpreget er tydelig, men likevel ikke like intenst som vi kjenner fra Islay-whiskyer. De fleste Imperial tapninger fremstår som lett krydret og lett fruktig.

Tapninger

Det har ikke vært noen OB-tapninger av Imperial tilgjengelig på svært mange år. Den siste var en 15 år gammel tapning. Det betyr at de fleste tapningene av Imperial i dag blir gjort av uavhengige tappere. På begynnelsen av 2000-tallet så vi flere tapninger fra Gordon & MacPhail og Cadenheads. Nå ser det ut til at det er Duncan Taylor som sitter på flest fat fra Imperial.

I Norge har vi en tapning fra Creative Whisky Company tilgjengelig fra Daracha, Cork har en NC2-tapning fra Duncan Taylor, og Terroir Wines har en tapning fra Gordon & MacPhail. Generelt kan det være vanskelig å finne tapninger fra Imperial i markedet.

Norsk importør

Daracha

Terroir Wines

Cork

Galleri

Kilder