Highland Park

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Highland Park
Islands
Kart Highland Park.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Orkney
Nåværende eier: The Edrington Group
Destillerisjef: Russell Anderson
Grunnlagt: 1798
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Årlig kapasitet: 2 500 000 liter pr år
Standardtapning: Highland Park
Alder: 12 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 12701


Beliggenhet

Highland Park er Skottlands nordligste destilleri og ligger i utkanten av Kirkwall på Orknøyene.

Historie

Selv om den svenske presten og spritsmugleren Magnus Eunson hadde drevet med spritproduksjon en stund, ble Highland Park etablert som destilleri i 1798 av David Robertson. John Robertson, som var noe i nærheten av en lokal toller, arresterte Eunson, og overtok produksjonen på Highland Park i 1816. I 1826 finner man ut at det er på tide å få lisens, og samtidig blir destilleriet tatt over av Robert Borwick.

I 1937 kjøper Highland Distilleries Highland Park, og i 1979 starter de å markedsføre Highland Park som singlemalt whisky. 1986 åpner destilleriets besøkssenter. I 1999 overtar The Edrington Group destilleriet, og i 2006 lanseres Highland Park i ny innpakning, som en ekstra markering av eiernes ønske om å etablere Highland Park blant de mestselgende maltwhiskyer i verden, noe som også vises gjennom lansering av flere spesialtapninger for taxfree-markedet.

Sommeren 2011 skifter Highland Park ut sine washbacks. I løpet av fire dager demonteres de gamle og nye settes inn, av skotsk furu, med hjelp fra Clyde Cooperage.

Destillerikarakter

Highland Park blir gjerne karakterisert som den beste allround-whiskyen du kan finne. Highland Park er en typisk øywhisky med klart kystpreg og et diskret røykpreg. Samtidig er det lette toner av lynghonning og tyngre fruktighet fra lagringsherryfat; altså: Her er det litt av alt!

Highland Park malter 20 % av bygget sitt selv, og det malter de med et røyknivå på 40 ppm, mens resten av malten får de fra Edrington-gruppens malterier på Tamdhu og Simpson's som mer eller mindre er uten røykpreg.

Highland Park bruker fortsatt relativt mye sherryfatlagring i sine whiskyer, men det er hovedsakelig refill-sherryfat. Highland Park aged 18 years har en større andel whisky lagret på ferske sherryfat i seg.

Etter at Highland Park forandret flaskedesign i 2006, sluttet de også med å fargejustere whiskyen sin.

Tapninger

Det er mange tapninger av Highland Park tilgjengelig, både OB-tapninger og uavhengige tapninger, og det er mange tapninger tilgjengelig i Norge:


Det finnes også flere andre OB-tapninger, bl.a. en 15-åring, en 21-åring, The Rebus, en 38-åring og en 39-åring m.fl.

I Norge har vi en Highland Park 15-åring fra Alc-hem-ist som importeres av House of Cognac. Ellers kan man finne Highland Park-tapninger fra de fleste uavhengige tappere.

Galleri

Høsten 2006 forandret Highland Park designet på flaskene sine. Les mer om det på Whiskyforumet

HP 18 gammel.jpg HP 18 Ny.jpg

Norsk importør

Maxxium


Eksterne lenker

Kilder


Nerdetall for Highland Park

Vannkilde: Cattie Maggie's Spring
Malteri: Eget, Tamdhu og Simpsons Malt
Antall washbacks: 10
Washback-materiale: Skotsk furu
Kapasitet per washback: 43.000 liter
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2