Harold Clifford Hatch

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Harold Clifford «Harry» Hatch (1884-1946) var en kanadisk industrileder fra Prince Edward County i Ontario som startet med to tomme hender og bygde seg opp en formue innen vin og sprit.

Hatch etablerte først et lite spritutsalg i Whitby i Ontario og gjorde det så godt at han i 1923 kunne kjøpe Gooderham & Worth Ltd for 1,5 millioner dollar. Gooderham & Worth var Kanadas største produsent av alkoholholdige drikker. Tre år senere, i 1926, kjøpte Hatch også den nest største alkoholprodusenten, nemlig Hiram Walker & Sons Ltd i Walkerville i Ontario. Selskapene ble slått sammen til ett felles selskap som fikk navnet Hiram Walker-Gooderham & Worts Limited. Dette nye selskapet var det ledende i Kanada til å eksportere alkohol til USA under Forbudstiden mellom 1920 og 1933.

I 1935 overtok så selskapet Hiram Walker 51 % av aksjene i H. Corby Distillery Limited. Året etter utvidet de sitt nedslagsfelt ved å kjøpe opp George Ballantine & Son Ltd i Glasgow.

De mest kjente og populære merkevarene er bestselgerne Canadian Club og Ballantine's Scotch Whisky.

Hatch gjorde det fra sin inntreden i 1927 godt innen hesteoppdrett. Han hadde også en viktig rolle som pioner innen kanadisk vinindustri, spesielt i Niagara-distriktet sør i Ontario, der Hatch i 1933 ble majoritetseier i T. G. Bright & Co. Limited. På den tiden var de vanligste produktene av typen portvin og sherry, men Hatch drev frem utviklingen av tørr bordvin og satset eksperimentelt med ulike druesorter som da var ukjente i det området.

Hatch dør i 1946 i en alder av 62 år. Han ble gravlagt i Deseronto i Ontario, byen der han gikk på skole og hadde sin første jobb i farens hotell. Sønnen H. Clifford Hatch overtok da driften av farens selskap.

Kilder