Glenmorangie

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glenmorangie
Northern Highland
Kart Glenmorangie.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Tain
Nåværende eier: Glenmorangie Plc (LVMH)
Destillerisjef: Graham Eunson
Master blender: Rachel Barrie
Grunnlagt: 1843
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Tarlogie (kilde)
Byggtype: Derkado
Ppm malt: >2ppm
Antall washbacks: 6, rustfritt stål
Antall washstills: 4
Lyne arm retning: tilnærmet rettvinklet
Antall spiritstills: 4
Lyne arm retning: tilnærmet rettvinklet
Spirit run: 2 1/2 - 3 timer
Spirit cut: 72-60 %
Årlig kapasitet: 4 mill. liter
Standardtapning: Glenmorangie Original
Alder: 10 år
Tønnetype: ex-bourbon
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 652701


Beliggenhet

Glenmorangie ligger på nordsiden av Tain-halvøya i Ross-shire, en halv mile nord for landsbyen Tain. Navnet kommer enten av Gleann morna sith - stillhetens dal - eller Glen mór innse - dalen med de store enger.

Historie

Grunnlagt av William Matheson i 1843, som The Glenmorangie Distillery Company, konvertert fra bryggeriet Morangie. Matheson gikk til innkjøp av brukte, høye gin-stills i stedet for de mer tradisjonelle kortvokste, løkformede stillene, noe som utvilsomt har ansvar for en stor andel av Glenmorangie-stilen. Glenmorangie har fortsatt de høyeste pot stillene av alle skotske maltwhiskydestillerier, hele 5,14 meter høye.

1880-tallet begynte Glenmorangie å eksportere maltwhisky, hovedsakelig til briter i koloniene, til Europa og til USA. Et av blendmerkene het Mountain Dew of Easter Ross.

I 1887 blir selskapet kjøpt av Duncan Cameron og Andrew og James Maitland. I 1918 skifter det igjen hender, nå til Edinburgh-baserte Macdonald & Muir.

Destilleriet var stengt fra 1931 til 1936 og fra 1941 til 1944.

1960-tallet var Glenmorangie blandt pionerene i bruken av amerikanske ex-bourbonfat som erstatning for de tradisjonelle spanske ex-sherryfatene.

I 1977 utvides kapasiteten på destilleriet med det dobbelte når et nytt par stills installeres.

I 1989 kjøper Macdonald & Muir Tarlogie-kilden og 260 omliggende hektar land for å beskytte vannkilden sin. Samme år kjøper de Glenmorangie House ved Cadboll, nær destilleriet.

I 1990 dobles kapasiteten igjen, fire nye stills installeres. I 2002 utvides brygge-kapasiteten med nye washbacks.

Glenmorangie er blandt pionerene i såkalt wood finishing, hvor moden whisky helles på en annen type fat enn det som har blitt benyttet under modningen for en kort periode (noen måneder til noen få år maks) for å tilføre nye komponenter til smaksbildet, og i 1996 lanserer de sin wood finish-serie.

I 2005 blir Glenmorangie Plc, med Glenmorangie, Glen Moray og Ardbeg, solgt til Louis Vuitton Moët Hennessy - luksusvaregigantens første maltwhiskykjøp.

I 2007 relanseres Glenmorangies standardrekke, i nyoppusset design. Mange entusiaster stiller seg tvilende, men bifaller valget om å høyne standardstyrken til 46 % og å slutte med kaldfiltrering.

Destillerisjefer - kronologi

Destillerikarakter

Tarlogie-kilden inneholder vann som har brukt 100 år på å filtrere gjennom sand- og kalkstein, og er dermed svært mineralrikt. Glenmorangie er derfor et av de få destilleriene i Skottland som bruker hardt vann til prosessvann, noe som sannsynligvis har en del å si for sluttresultatet.

Glenmorangie Plc er blandt de selskapene som har størst kontroll på produksjonen av tønnene de benytter. Til Glenmorangie maltwhisky benyttes kun første- og andregangs tønner.

Priser

Tapninger

Offisiell rekke

Galleri


Norsk importør

Moët Hennessy Norge AS

Eksterne lenker

Kilder