Glengoyne

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glengoyne
Highland
Kart Glengoyne.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Dumgoyne ved Killearn
Nåværende eier: Ian Macleod Distillers ltd
Destillerisjef: Robbie Hughes
Grunnlagt: 1833
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Loch Carron
Byggtype: Golden Promise
Ppm malt: 0
Antall washbacks: 6 stk Oregon pine
Antall washstills: 1
Antall spiritstills: 2
Ppm newmake: 0
Årlig kapasitet: 1 100.000 liter
Standardtapning: Glengoyne
Alder: 10
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 4450401


Beliggenhet

Glengoyne er Skottlands sørligste høylandsdestilleri, dvs at det ligger så langt sør at destilleriet ligger i høylandet, mens lagerlokalene som ligger på andre siden av gaten, ligger i lavlandet. Det er lett å komme til Glengoyne, siden det ligger kun 20 km fra Glasgow sentrum, i landsbyen Dumgoyne.

Historie

Etablert i 1833 av Edmonstone-familien og fikk lisens under navnet Burnfoot Distilleries. 1876 kjøper Lang-brødrene destilleriet og det skifter navn til Glenguin, etter den lille elven Guin som renner forbi destilleriet. 1905 skifter destilleriet navn til Glengoyne.

I 2001 lanseres Glengoyne Scottish Oak Finish 16 yo, som den første whisky som er lagret på skotske eikefat. I 2003 kjøper Ian Macleod Distillers ltd Glengoyne fra The Edrington Group.

Destillerikarakter

Glengoyne markedsfører seg som en totalt røykfri whisky. De bruker hovedsakelig sherryfat til lagring, men også refill bourbonfat. Det gir Glengoyne en svært tydelig maltsmak, og tydelig fruktighet.

Tidligere brukte Glengoyne bare Golden Promise-bygg fra én enkelt gård i Northumberland, men av kapasitets- og økonomiske hensyn bruker de nå flere typer bygg.

Prosessvannet hentes fra Loch Carron, mens kjølevannet hentes fra elven bak destilleriet.

Tapninger

Glengoynes standardtapning er 10 år gammel whisky, men etter at Ian Macleod overtok destilleriet har de kommet med en rekke andre tapninger. I 2013 ble hele standardserien overhalet, både utseende- og innholdsmessig. Den består nå av:

I tillegg har Spirits tatt inn en rekke tapninger i de spesielle Single cask-seriene som Glengoyne har sluppe de siste åra. Seriene har fått navn etter produksjonsmedarbeidere på destilleriet, og heter Stillmen's Choice, Warehousemen's Choice, Mashmen's Choice, og nå senest har vi også fått «Robbie's Choice» som er tapningen til destillerisjefen Robbie Hughes. Alle disse tapningene er i begrenset utvalg, men det er store muligheter for at de kan spesialbestillesVinmonopolet, eller at du finner dem i en velassortert whiskybar.

Norsk importør

Cask Norway AS

Galleri

Ekstern lenke

www.glengoyne.com

Kilder