Glendronach

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glendronach
Highland
Kart Glendronach.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Forgue
Nåværende eier: Benriach Distillery Company Ltd.
Grunnlagt: 1826
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Dronach Burn
Malteri: Egen gulvmalting fram til 1996
Ppm malt: Idag:0 ppm.
Antall washbacks: 8 stk oregon pine
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2
Årlig kapasitet: 1 300.000 liter
Standardtapning: Glendronach
Alder: 12
Alkoholprosent: 43 %
Polets varenr.: 9924801


Beliggenhet

Glendronach ligger i byggdyrkingsområdet i Forgue, nær Huntly, i Aberdeenshire i Eastern Highland,

Historie

Etablert i 1826 av flere ulike eiere, men lisensen sto registrert på James Allardes. Allerede i 1837 brant store deler av destilleriet ned, og i 1852 overtok Walter Scott fra Teaninich. Da Scott døde i 1887, var det en sammensatt gruppering om overtok eierskapet. I 1920 kjøper Charles Grant, sønn av William Grant, destilleriet, og i 1960 er det William Teacher & Sons sin tur til å overta, og de åpner besøkssenteret i 1976, samtidig som Allied Distillers/Breweries overtar destilleriet.

1991 lanseres Glendronach som en av få tapninger i Allieds serie Caledonian Malts, som et svar på Diageos Classic Malts. 1996 legges destilleriet i møllpose, men starter produksjon igjen i 14. mai 2002. I 2005 stenger destilleriet i et halv år for å bygge om produksjonsprosessen ved å skifte fra kullfyring til indirekte gassfyring på destillasjonsapparatene. Samtidig overtar Pernod Ricard som eiere som en følge av at de overtok Allied.

Sommeren 2008 er Pernod Ricard i forhandlinger med Sør-Afrikanske Intra Trading (de samme som også eier BenRiach), om et salg av Glendronach. Prisen skal være 15 mill GBP (152,09 mill. NOK). 28. august annonserer Pernod Ricard i en pressemelding at Benriach Distillery Company Ltd. har kjøpt Glendronach.

Destillerikarakter

Glendronach må være et av de destilleriene med mest varierende destillerikarakter. Det er flere forhold som skyldes det. De henter vannet sitt fra Dronach Burn, noe de har gjort i lengre tid, men det er også det eneste som ikke er forandret de siste årene.

Destilleriets egen gulvmalting stengte i 1996, og da brukte de både lett peata (12-14 ppm) og upeata malt. Nå bruker de bare upeata malt som de bestiller eksternt.

I 2005 skiftet Glendronach fra kullfyring til indirekte gassfyring på destillasjonsapparatene sine. Destillerier som har gjort dette tidligere har ofte fått en merkbar forskjell på destillatet sitt.

Glendronach har også skiftet fra å hovedsakelig å bruke bourbonfat, til å bare bruke sherryfat, til bourbonfat, og igjen sherryfat til lagring av whisky.

Tapninger


Dagens standardtapning er en Glendronach 12 Years Old, 43 %, lagret på en blanding av Pedro Ximenez og Oloroso sherryfat.

Det er sjelden man finner Glendronach fra uavhengige tappere. Vinhandelen Kjær & Sommerfeldt i Danmark hadde for noen år siden en tapning fra Murray McDavid som var tappet spesielt for dem. Det var en Glendronach 1990 13 Years Old.

Glendronach brukes som maltandel i Teacher's Highland Cream og Ballantine's 17, blend.

Eksterne lenker

Galleri

Norsk importør

Interbev AS

Kilder