Glencadam

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glencadam
Høylandet
Kart Glencadam.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Brechin
Nåværende eier: Angus Dundee Distillers
Grunnlagt: 1825
Status: Operativt
Vannkilde: Loch Lee
Antall washbacks: 6 stk rustfritt stål
Antall washstills: 1 stk
Antall spiritstills: 1 stk
Årlig kapasitet: 1 400.000 liter
Standardtapning: Glencadam 10 yo
Alder: 10
Alkoholprosent: 46 %
Polets varenr.: 469001


Beliggenhet

Glencadam ligger i Brechin, i det østlige høylandet, litt inn i landet for de nedlagte destilleriene Lochside, North Port og Glenesk.

Historie

Etablert i 1825 av George Cooper, og Glencadam Distillery Company dannes i 1857. Litt fram og tilbake med eierskap som det gjerne er blant skotske destillerier, men i 1954 tar Hiram Walker & Sons over og setter i gang med oppussing. 1987 kjøper Allied Lyons (Allied Domecq) destilleriet, og det legges i møllpose i 2000. 2003 selger Allied Domecq Glencadam til dagens eier, det familieeide, London-baserte firma Angus Dundee Distillers, og de startet produksjon allerede to måneder etter overtakelsen.

Glencadam ble første gang tappet av destilleriet som 15-åring i 2005. Inntil 2008 har dette vært den eneste tapningen i salg. Angus Dundee relanserte destilleriets whisky i 2010 med en serie standardtapninger bestående av 10-åring, 15-åring og 21-åring. Den nye serien tappes på 46 % ABV og er samtidig uten kuldefiltrering.

Destillerikarakter

Whiskyen beskrives som fløteaktig, med fruktsødme og medium kraftig stil.

Glencadam produserer med full kapasitet (1,4 mill liter pr år) og whiskyen brukes i kjente blends som Ballantine's, Cream of the Barley og Teacher's Highland Cream.

Tidligere var tapningene både fargejustert og kaldfiltrert, noe som var tydelig på den relativt mørke 15 yo-tapningen, ettersom destilleriet kun lagrer whisky på bourbonfat. Prosessvannet, som skal være spesielt bløtt, hentes fra Loch Lee, og føres til destilleriet i en 50 km lang rørledning.

Tapninger

Eksterne lenker

Hjemmeside

Norsk importør

Strøm AS

Galleri

Kilder