Glen Ord

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glen Ord
Northern Highland
Kart Glen Ord.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Muir of Ord
Nåværende eier: Diageo Plc
Destillerisjef: Eric Walker
Grunnlagt: 1838
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Loch nam Bonnach og Loch nan Eun, via Alt Fionnadh
Malteri: Egne drum maltings
Antall washbacks: 8 oregonfuru
Gjæringslengde: over 44 timer
Antall washstills: 7
Lyne arm retning: svakt nedad
Antall spiritstills: 7
Lyne arm retning: svakt nedad
Spirit run: 2,5 timer
Årlig kapasitet: 11,5 mill. liter
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Glen Ord ligger i kanten av The Black Isle, vest for Inverness.

Historie

MacKenzie-familien ble tildelt land av Alexander III i 1263. I 1820 arvet Thomas MacKenzie eiendommene og satte i gang med sine planer for en ny giv for området. Han satte av en tomt som skulle leies ut til destilleridrift, det ville både gi arbeid til beboerne året rundt samt sikre MacKenzie selv et marked for byggen som ble dyrket på jordene hans.

De første lisensholderne på Glen Ord, Robert Johnstone og Donald McLennan, startet opp i 1838 under navnet Ord Distillery Company. I begynnelsen ble destilleriet drevet av 2 store vannhjul med vann fra Loch nam Bonnach og Loch nan Eun. Vannet til mesking ble den gangen hentet fra Cuckoo Well og bidro til whiskyens egenart. Destilleriet gav jobb til 18 menn.

I 1870 døde Donald McLennan, og enken hans giftet seg med en bankansatt fra Beauly, Alexander MacKenzie, som ble satt til å drive forretningen. På denne tiden ble Glen Ord whisky solgt i Singapor, Sør-Afrika og andre Britiske kolonier. På 1880-tallet ble noe av whiskyen solgt under navnet Glen Oran.

I 1896 ble destilleriet solgt for £15,800 til James Watson & Son, whiskyblendere fra Dundee. Glen Ord var det fjerde destilleriet de kjøpte i et forsøk på å sikre seg tilgang til whisky av god kvalitet. Hoveddelen av salget var blended whisky, særlig bestselgeren Watson's No. 10.

Fra 1917 til 1919 var destilleriet stengt på ordre fra myndighetene, som ønsket å holde av byggen til mat under 1. verdenskrig.

I 1923 ble Watson’s slått konkurs. Glen Ord ble solgt til Thomas Dewars & Sons, Perth, som snart slo seg sammen med Distillers Company Ltd. I 1930 overførte DCL eierskapet av Glen Ord til datterselskapet Scottish Malt Distillers.

Fra 1939 til 1945 var Glen Ord igjen stengt, denne gangen på grunn av 2. verdenskrig.

Tiden etter krigen var preget av industrielle framskritt. I 1949 ble Glen Ord elektrifisert, fram til da hadde destilleriet blitt lyst opp av parafinlamper. I 1966 ble kullfyringen av stillsene endret til damp, og samtidig ble antallet stills økt fra 2 til 6. I 1969 ble gulvmaltingen avsluttet og man bygde Saladin boxes.

I 1968 bygde man et stor automatisert gulvmalteri ved siden av destilleriet som skulle forsyne 7 av SMDs destillerier, men Glen Ord fortsatte å bruke sine egne saladin boxes fram til 1983.

I 1985 ble DCL kjøpt opp av Guiness, som konsentrerer malt- og graindestilleringen i datterselskapet United Distillers Ltd. Og i 1997 fusjonerer Guiness og Grand Metropolitan til Diageo Plc, Glen Ords nåværende eiere.

I 1996 ble malteriet ombygd til trommelmalteri. Glen Ord malter fortsatt sin egen bygg.

I 2001 ble Glen Ord det første destilleriet i Storbritannia som installerte den nye bioteknologien for behandling av avfallsvann fra produksjonen, Biobed Modular Plant.

I 2013/2014 ble destilleriet utvidet med 8 nye pot stills, 4 wash stills og 4 spirit stills. Dette medførte at de økte produksjonskapasiteten til 11.5 mill liter i året.


Destillerikarakter

Smaksrik, roser, krydder, malt, tørr avslutning.

Priser

Tapninger


Det har ikke vært så mange Glen Ord singlemalttapninger under Diageo. En Glen Ord 12 year old har vært tilgjengelig en stund, men ble i 2006 erstattet av en 12 år gammel tapning med navnet The Singleton of Glen Ord. 12, 15 og 18 åringene er kun tilgjengelig i Asia og på destilleriets egen butikk, slik at tilgjengeligheten i Europa nå er dårligere enn den har vært (så snart butikkene går tomme for den gamle 12-åringen).

Spesialtapninger

Tapninger fra uavhengige tappere

Galleri


Norsk importør

Anekdoter og trivia

  • På 1880-tallet ble whiskyen solgt som Glen Oran, rundt 1958 som Or.
  • Det sies at destilleriet er hjemsøkt av en tidligere maltarbeider.

Eksterne lenker

Kilder