Glen Keith

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glen Keith
Speyside
Kart Glen Keith.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Keith
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1957
Status: Operativt
Mothballed: 1999 - 2013
Revet: Nei
Vannkilde: Kilder på Balloch Hill
Antall washbacks: 9 i Oregon pine, hver på 44.500 liter + 6 i rustfritt stål
Antall washstills: 3, normal hals
Lyne arm retning: Nesten 20 grader nedadgående
Antall spiritstills: 3, reflux bowl hals
Lyne arm retning: Nesten rettvinklet
Årlig kapasitet: 6 000 000 liter i året
Standardtapning: Glen Keith
Alder: 10 yo
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Glen Keith ligger i Keith i Speyside ved elven Isla.

Historie

Glen Keith ble etablert av Chivas Regal i 1957. Kornmøllen Mill of Keith ble i 1957 - 1960 bygd om til å bli destilleri. Glen Keith ble dermed det første nye destilleriet i Speyside på 1900-tallet.

Destilleriet startet med en litt odde konfigurasjon av destillasjonsapparater; tre. Dette innebar at destilleriet stort sett praktiserte trippeldestillering, men det ble også foretatt dobbeldestillering. De produserte med andre ord to forskjellige typer maltwhisky i denne perioden. I 1970 ble antallet utvidet med to og i 1983 med ytterligere en. Fra utvidelsen i 1970 ble dobbeldestillering regelsen. I 1970 ble Glen Keith det første destilleriet med gassoppvarmede destillasjonsapparater. Ti år senere ble de en pioner på bruk av mikroprosessorer (PLC) i automatisert styring av produksjonsprosessen.

Glen Keith har bl.a. eksperimentert mye med gjærsammensetninger og laget egen gjærkultur som bl.a. ble brukt av Strathisla og Glen Grant. I den forbindelse kom maltwhiskyen Glen Isla. Den er lettere peatet.

Det er en uenighet mellom produsenten Chivas og Signatory om eksperimentwhiskyen Craigduff ble produsert på Glen Keith (som Signatory hevder) eller på Strathisla (som Chivas hevder).

Glen Keith ble lagt i møllpose i 1999. Glen Keith ble offisielt gjenåpnet 14. juni 2013. Uoffisielt hadde de produsert sprit siden den andre uken av april samme år. På den tiden hadde de allerede klart å produserer 500 000 liter med nysprit. Da Glen Keith ble startet opp igjen, trengte de nye washbacks. De gamle var av tre og hadde blitt for tørre og sprukne. Derfor ble det installert 9 helt nye washbacks av tre. For å øke produksjonen ble det i tillegg installert seks nye washbacks av stål. Videre installerte de en helt ny Lauter mashtun til den sum av 1 million pund. For å få plass til alt dette rev de den gamle delen av destilleriet på baksiden og bygget en ny. Den gamle kilnen huser i dag maltet. Destilleriet benyttes også for å tappe nysprit fra Strathislafat.


Destillerikarakter

Tilnærmet all produksjon gikk til blend, spesifikt Chivas Regal, Passport og 100 Pipers. Det kom ingen offisiell tapning før i 1994.

Tapninger

ingen sider eller underkategorier

Det utgitt få destilleritapninger av Glen Keith:

Uavhengige tapninger av Glen Keith er heller ikke vanlige, men er tappet av mange uavhengige tappere, bl.a. Douglas Laing og Whisky Agency. Signatory har tappet både Glen Isla og Craigduff.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder