Flora & Fauna

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Flora & Fauna er det uoffisielle navnet på en serie med maltwhisky fra Diageo/United Distillers. Det var Michael Jackson som fant på navnet Flora & Fauna, etter etikettdekoren på tapningene, og siden serien ikke hadde noe offisielt navn ble betegnelsen sittende.

Nærmere forklaring

United Distillers satt på den største samlingen med whiskydestillerier i Skottland. All produksjon fra disse gikk til blending (f.eks. Johnnie Walker), men etterhvert begynte interessen for maltwhisky å øke, og man begynte å se på muligheten for å tappe flere av dem som single malt.

Turister ønsket gjerne å kjøpe lokal whisky i stedet for de sortene man får tak i overalt, samt at lokalbefolkningen helst ville drikke lokalt brennevin om de skulle finne på å drikke maltwhisky.

For å gjøre det hele billigst mulig valgte man samme flasketype til alle og fikk laget et generisk etikettdesign der det ble avsatt plass til litt tekst om destilleriet og omegn samt plass til et lite bilde av et dyr eller en plante som man kan finne i nærheten av destilleriet. Linkwood har for eksempel svaner på sin etikett, de samme svanene du finner svømmende i en dam utenfor destilleribygningen, mens Bladnoch har orkidéen «broad leaved helleborine» som vokser i området.

Lansering og tilgjengelighet

De første, og fleste, tapningene ble lansert i perioden 1991 til 1994, men flere destillerier ble lagt til utover 1990-tallet. I september 2001 kom de siste fire, Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey, Strathmill. De første 22 ble lansert med trekasser, som etterhvert har blitt ettertraktet som samlerobjekter. Siden dette var en relativt billig serie innså man etterhvert at trekassene var en unødvendig fordyring, man gikk derfor over til pappesker (eller ingen eske) og de siste fire tapningene i serien ble lansert uten kasse.

Ni av tapningene ble også lansert som fatstyrkeversjoner, bl.a. Caol Ila, Clynelish, Blair Athol og Linkwood.

Flora & Fauna-serien var i utgangspunktet tiltenkt kun hjemmemarkedet, og selges fortsatt hovedsakelig i Skottland, mens visse spesialforretninger rundt om i Storbritannia har hatt et godt utvalg. Det største utvalget har man likevel kunnet finne ved noen av destilleriene som er med i serien - Blair Athol, Pitlochry hadde de fleste tapningene i sin butikk for noen år siden.

De siste årene har tapningene også begynt å krype inn på kontinentet, og kan nå finnes i noen få butikker i Frankrike, Tyskland og Sveits, samt noen få på Systembolaget i Sverige. Blair Athol fant til og med veien til Vinmonopolet.

Siden 2000 har Diageo skilt ut noen av de whiskyene som solgte godt som Flora & Fauna og lansert en ny serie som går under navnet Hidden Malts. Første medlem der var tildligere Flora & Fauna-deltager Caol Ila. Den opprinnelige Caol Ila Flora & Fauna-tapningen, som var en 15-åring - og som ikke lenger er å få, bortsett fra til svært høye priser - har fått nytt design, ny flaske og har kommet i tre varianter (12 år, 18 år og Cask Strength). Disse er tilgjengelige i Norge. Clynelish var neste destilleri på listen. Clynelish 14 år er tilgjengelig på polet, noe Flora & Fauna-utgaven aldri var.

Det meste tyder på at Flora & Fauna er i ferd med å fases ut totalt, selv om Diageo ikke har sagt noe offisielt om saken. I tillegg til Hidden Malts har flere av tapningene forsvunnet fra Flora & Fauna og blitt lansert i annen innpakning, blandt annet Dufftown og Glen Ord som nå finnes som The Singleton of Dufftown og The Singleton of Glen Ord.

Destillerier og etikettdekor

Her er en oversikt over de 26 destilleriene som har kommet med tapninger i Flora & Fauna-serien samt hvilket motiv som er på etiketten (alle tapningene er på 43 %):

Destilleri Motiv Motiv (engelsk) Vitenskapelig navn
Aberfeldy Ekorn Squirrel Sciurus vulgaris
Auchroisk Tårnseiler Common swift Apus apus
Aultmore Fossekall White-throated dipper Cinclus cinclus
Balmenach (fugl av noe slag)
Benrinnes Storfugl Wood grouse or Capercaillie Tetrao urogallus
Bladnoch Orkidé Broad leaved Helleborine (orchid) Epipactis helleborine
Blair Athol Oter Otter Lutra lutra
Caol Ila Sel Seal Pinnipedia
Clynelish Villkatt Wild cat Felis sylvestris silvestris
Craigellachie Laks Salmon Salmo salar
Dailuaine Grevling Badger Meles meles
Dufftown Isfugl Kingfisher Alcedo atthis
Glen Elgin Taksvale Housemartin Delichon urbica
Glen Spey Fuglekonge Goldcrest Regulus regulus
Glendullan Gråhegre Grey heron Ardea cinerea
Glenlossie Hornugle Horned owl Asio otus
Inchgower Tjeld Oyster catcher Haematopus ostralegus
Linkwood Knoppsvane Mute swan Cygnus olor
Mannochmore Flaggspett Great spotted woodpecker Dendrocopos major
Mortlach Laksand Common merganser Mergus merganser
Pittyvaich Rådyr Red deer Capreolus capreolus
Rosebank Villrose Wild rose Rosa acicularis
Royal Brackla Grønnsisik Siskin Carduelis spinus
Speyburn (fugl av noe slag)
Strathmill Linerle Pied wagtail Motacilla alba
Teaninich Niser Porpoises Phocoena phocoena


Her er en oversikt over de 9 destilleriene som har kommet med fatstyrke-tapninger i Flora & Fauna-serien, samt destilleringsåret:

Destilleri Destilleringsår
Aberfeldy 1980
Aultmore 1983
Blair Athol 1981
Caol Ila 1981
Clynelish 1982
Dailuaine 1980
Linkwood 1983
Mortlach 1980
Rosebank 1981