Englenes andel

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

«Angel's Share»

Eikefat er ikke tette, og det er nettopp denne egenskapen som gjør dem så velegnet til lagring av alkohol. Når whisky lagres på eikefat, vil det helt naturlig fordampe ut ca 2 % av fatets innhold hvert år. Denne fordampingen har fått navnet «Angel's share» eller Englenes andel. Man kan gå ut fra at englene over Skottland må være blant verdens lykkeligste engler.

Graden av fordampning, og om det fordamper mest alkohol eller vann, vil varierer ut fra de klimatiske forholdene på stedet og fatets beskaffenhet. Whisky som lagres svært varmt (f.eks. bourbon) kan stige i alkoholvolum fordi det fordampes mer vann enn alkohol. Det vanligste i Skottland er at alkoholvolumet synker ved lagring.

Vanligvis legges nydestillert kornsprit («new make») på eikefat med en styrke på 63,5 %. Ikke alle destilleri følger denne de facto bransjenormen, og tapper i stedet spriten på fat ved den naturlige styrken den har ut fra destillasjonapparatet. Den styrken varierer fra destilleri til destilleri (les mer om middle cut).