Eik

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
For baren Eik i Oslo, se Eik Bar & Vin

Eik eller eiketrær er den norske artsbetegnelsen på trær i planteslekten Quercus, og er den tresorten som benyttes til fatlagring av whisky.

Eiketrærne er løvtrær med grov stamme og blader med buktende fliker. Det vokser hann- og hunnblomster på det samme treet, som frør seg ved hjelp av nøtter. Det finnes ca 400 eikearter, hvorav bare noen få benyttes til fatproduksjon. Eiketre har en tetthet på ca 0,75 g/cm³, er sterkt og hardt og svært resistent overfor insekt- og soppangrep på grunn av det høye innholdet av tanniner.

Forskjellige eikearter har forskjellige lagringsegenskaper, slik at når man ser på fatbruk må man både vurdere hva som har vært lagret på fatet tidligere, hvor mange ganger fatet er brukt og hva slags eik som er benyttet.

Europeisk eik

Europeisk eik, i fatsammenheng, referer til arten Quercus robur, som heter sommereik på norsk. Det er etterhvert blitt svært lite eikeskog i Europa og europeisk eik er derfor mangelvare. I Frankrike hentes eik særlig fra skogene i Vosges, Limousin, Sarthe og sentrale regioner av Nièvre og Alliers. Går man nøye inn på temaet spiller jordsmonn og klimatiske forhold inn på egenskapene til eika, slik at eik fra Vosges, Nièvre, Alliers og Sarthe for eksempel har tettere struktur enn eik fra Limousin.

Amerikansk eik

Amerikansk eik, Quercus alba, har mindre tett struktur enn europeisk eik, noe som burde betydd at den var mer porøs, men den inneholder også mer av et stoff kalt «tylose» som tetter strukturen og gjør at det er mulig å sage treet i staver snarere enn å splitte det på langs (slik man gjør med europeisk eik). Forskjellen på saging og splitting er nok en faktor i eikas påvirkning på fatinnholdet. Amerikansk eik er den vanligste eiketypen i fatproduksjon i dag. Mer eller mindre alle ex-bourbonfat er naturligvis av amerikansk eik, men veldig mange «europeiske» fat er også laget av amerikansk eik.

Japansk eik

Japansk eik, Quercus Mongolica, kalles Mizunara på japansk, noe som betyr «vanneik», og er en relativt mykt tresort.

Kilder