Douglas Laing & Co

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Douglas Laing & Co er en uavhengig tapper og blender basert i Glasgow. På egne nettsider utroper de:

No Colouring! No Chill Filtration! No Nonsense!


Historie

Fred Douglas grunnla firmaet i 1948, og sønnene Fred and Stewart Laing har videreført arven. Firmaet startet med blending og Fred Douglas kjøpte i sin tid store mengder nyfylte fat som ble lagret enten på opprinnelsesdestilleriet eller i firmaets egne lagerhus. I dag er den eldste blenden 25 år gammel, og både den og andre blandes fortsatt etter Fred Douglas sine spesifikasjoner. I 1998 - til femtiårsjubileet - bestemte brødrene Laing seg for at mye av det de hadde på fat simpelthen var for godt til å brukes i blends, og Old Malt Cask serien så dagens lys.

Douglas Laings prøverom i Glasgow.
Foto: Lars H Eklund

Merker/Serier

McGibbon's Provenance

McGibbons-navnet kommer fra morssiden til Fred og Stewart, som er Ileacher. Provenance-serien er inndelt etter årstiden whiskyen er destillert, og er enten single cask eller liten batch (inntil tre fat). Provenance er Douglas Laing & Cos rimeligste serie maltwhisky og prisene ligger på 20 til 40 GBP.

Old Malt Cask (OMC)

Først tappet til Douglas Laing & Co sitt 50-årsjubileum i 1998. Styrken på tapningene er derfor alltid 50 % (med unntak av de få utgavene der fatstyrken var under dette), selv om selskapet også hevder at dette er den ideelle styrken. Old Malt Cask tapninger er single cask og hver flaske har tasting notes skrevet av Fred. Da Susan Webster jobbet for Douglas Laing & Co skrev hun også tasting notes, en initial etter teksten indikerer forfatteren. Nå er det belgiske Jan Beckers som er «Malt Ambassador» for Douglas Laing, og som skriver tasting notes sammen med Fred Laing.

Hovedserien utkommer som 70 cl flasker, men en «samples»-serie på 20 cl finnes også. På 20 cl finnes også spesialutgavene «Cigar Malts», malt som er plukket ut for å passe spesielt godt sammen med en god cigar - Fred foretrekker en røyket malt og Stewart en ganske søt en i slike sammenhenger, så disse vil ha forskjellig karakter avhengig av hvem som har plukket dem ut. OMC-serien er mellomdyr, med priser på mellom 40 og 100 GBP.

Premier Barrel

Etikettdesignet for Premier Barrel drar veksel på tradisjoner fra Viktoria-tidens musikkhaller, og flaskene gjenskaper keramikkrukkene benyttet til whisky på slutten av 1800-tallet. Innholdet er like nøysomt plukket ut som for Douglas Laings andre tapninger, selected single-mindedly and spiritually, yet soberly, in salutary solemnity, whilst sourcing salubrious suitability of the spell-binding spirit - satisfactorily sanctifying a sympathetic susceptibility to serenity from this spectacularly sensuous speciality som det står på etiketten.

Old & Rare/Platinum

Serien svarer til begge navn og er Douglas Laing & Co sin mest eksklusive, og derav dyreste, serie. Fatene som plukkes ut er de som anses å være «for gode» for Old Malt Cask-serien. Whiskyen tappes på fatstyrke og flasken kommer i treboks med et «pergament» med whiskyens historie og Freds tasting notes. Prisene for Platinumtapninger ligger på 130 til 150 GBP.

Clan Denny

Clan Denny er fellesbetegnelsen på to regionale vatted malts, en Islay og en Speyside. Fire forskjellige maltwhiskyer inngår i hver av dem. Når Douglas Laing skulle tappe single grain gjenbrukte de navnet Clan Denny (siden grain ikke kan tappes i Old Malt Cask av naturlige årsaker). Clan Denny Aged Grain har tasting notes av Fred (eller Jan) på lik linje som OMC.

Blends

The King of Scots, John Player Special og McGibbons blends.

Norsk importør

The House of Cognac

Eksterne lenker