Destillering

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

De fleste skotske maltwhiskydestillerier destillerer to ganger, men det er fortsatt noen som bruker trippeldestillering. Mer uvanlig er å destillere to og en halv gang, noe som kun praktiseres av tre skotske destilleri. Brygget destilleres i pæreformede kobberkjeler (pot stills). Formen på disse varierer fra destilleri til destilleri og er med på å skape særpreget til de enkelte destilleriene. Kjemiteknisk blir potstills betegnet som dårlige destillasjonsapparat. Dette er rett og slett fordi de slipper igjennom så mange «tilleggstoffer» og ikke like «ren sprit», slik de «gode» apparatene gjør. Det er imidlertid disse «tilleggstoffene» som gir mye av den kompleksiteten i maltwhisky som du ikke finner i annen «ren sprit». Apparatene for den første destillasjonsrunden er ofte ett nummer større enn de andre og kalles «wash stills». Ølet destilleres ved at kobberkjelene varmes opp slik at væsken fordamper.

Øverst i destillasjonsapparatet, over svanehalsen på kobberkjelen, kjøles dampen ned igjen og det dannes en ny væske med høyere alkoholinnhold. Denne væsken kalles «low wines» og holder ca 20 % alkohol. Så er det klart for runde nr 2, og det er her vi skal få det endelige resultatet som skal legges til lagring og etter hvert tappes på flaske som whisky. «Low wines» destilleres i «Spirit stills», og da er det slik at det bare er en del av det som destilleres som kan brukes til whisky. Det første som pipler over halsen i toppen av destillasjonsapparatet, kalles «hodet» og inneholder alt for mye avfallsstoffer som vil kunne ødelegge whiskyen.

Den siste delen av destilleringen kalles «halen». Da har temperaturen i destillasjonsapparatet blitt så høy at det som kommer ut vil kunne ødelegge whiskyen. Da sitter vi igjen med «hjertet», «The middle cut», det som er i midten. Personen som passer destillasjonsprosessen (The stillman) har sin viktigste oppgave i å overvåke og bestemme (ut fra målinger) hva som skal være «hjertet». «Hodet» og «halen» sendes tilbake til «Low Wines» for få et nytt forsøk på å bli en del av «hjertet». «Hjertet» er den delen som tas vare på for å bli tappet på tønner, eller fat som det også kalles. Spriten som får den ære å bli en del av hjertet, bruker å holde mellom 60 og 70 %, noe som varierer fra destilleri til destilleri. Det er «hjertet» som tre år senere kan kalles for whisky.

(Fra Når et korn blir sådd - en kort innføring i maltwhiskyproduksjon [1])