Den store depresjonen

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Depresjonen)
Hopp til: navigasjon, søk

Den store depresjonen var en verdensomfattende økonomisk nedgangsperiode i første del av 1930-årene. Børskrakket i 1929 på Wall Street markerer ofte starten på depresjonen, selv om amerikansk økonomi da hadde vært i resesjon et par måneder. Av de store landene var USA hardest rammet, men følgene ble merket over hele verden, særlig i europeiske industriland. Østerrike og Tyskland merket også krisen tydelig, ikke minst på grunn av sammenbruddet i banksystemet.

Byer ble hardt rammet, spesielt de som var bygget opp rundt tungindustri og bygg- og anleggsvirksomhet stoppet helt opp i mange land. Bønder ble også rammet, siden priser på jordbruksvarer falt med opp til 50 prosent.

Gruvedrift og skogbruk var kanskje de bransjene som ble hardest rammet, da etterspørselen falt drastisk og det var få andre sysselsetningsmuligheter.

Forskning, blant annet av Ben Bernanke, viser at land som holdt lenge på gullstandarden i sin pengepolitikk, ble rammet mye hardere. Blant disse var USA og Frankrike. I Storbritannia og de nordiske land, som forlot gullstandarden i 1931, var krisen langt mildere.

Depresjonen endte på ulike tidspunkt i de involverte land, men generelt ansees den andre verdenskrig som absolutt sluttpunkt.


Kilder