Dalmore

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Dalmore
Northern Highland
Kart Dalmore.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Northern Highland
Nåværende eier: Whyte & Mackay ltd
Master blender: Richard Paterson
Grunnlagt: 1839
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: River Alness
Malteri: Eget stengte i 1981
Ppm malt: 0
Antall washbacks: 8 stk Oregon pine
Antall washstills: 4
Antall spiritstills: 4
Årlig kapasitet: 4 200 000 liter pr år
Standardtapning: Dalmore
Alder: 12 yo
Tønnetype: 30 % oloroso/70 % bourbon
Alkoholprosent: 40
Polets varenr.: 4173301


Beliggenhet

Dalmore ligger i Northern Highland, ved Alness, ute ved kysten.

Historie

The Dalmore etableres i 1839 av Alexander Matheson. 1870 blir Dalmore den første whisky som eksporteres til Australia. I 1891 selger sir Kenneth Matheson Dalmore til brødrene Charles, Andrew og Alexander Mackenzie som allerede hadde drevet destilleriet siden 1867.

I 1917 flytter den britiske marinen inn for å drive mineproduksjon. Det går selvfølgelig som det må gå, og i 1920 flytter marinen ut og etterlater seg restene av et sprengt destilleri... Dalmore starter produksjonen igjen i 1922, men krangelen mellom eierne og marinen går i flere år og ender til slutt i Overhuset.

1956 erstattes gulvmalting av Saladin box-malting som er i bruk frem til 1982.

1960 slår Mackenzie Brothers ltd seg sammen med Whyte & Mackay og danner Dalmore Whyte & Mackay ltd. 2004 åpner besøkssenteret.

Destillerikarakter

Dalmore er i stil en fyldig og smaksrik whisky med appelsin-, krydder- og sjokoladepreg.

Tapninger

Lenge var destilleriets standardtapning, Dalmore 12 years old, den eneste tilgjengelige tapningen fra destilleriet. De har nå kommet med flere tapninger, hvorav Dalmore 12 years old Black Isles er tilgjengelig på taxfree i på norske flyplasser. En annen kjent tapning fra Dalmore, er Dalmore Cigar Malt som inneholder 60 prosent oloroso sherryfat, og resten amerikanske eikefat (ex-bourbonfat). Whiskyen skal være en blanding av 10-20 år gammel whisky hvor det meste er ca 15 år gammelt. Den er imidlertid ikke tilgjengelig i Norge.

For noen år siden var en 10 år gammel tapning fra Chieftain's Choice i fatstyrke tilgjengelig på Vinmonopolet. Det er fortsatt noen få flasker igjen, men den er utsolgt fra importøren. Denne Dalmore-tapningen skilte seg merkbart ut fra hva som vanligvis kjennetegner destilleriet.

Dalmore har også en 21-årig tapning som inngår i deres serie med standardtapninger. Ellers har riktig gammel whisky fra Dalmore ord på seg for å være helt fantastisk god. I 2002 produserte de en 62 år gammel whisky som de fleste som har smakt den fortsatt holder som den beste whiskyen de noen gang har smakt.

Norsk importør

Interbrands

Eksterne lenker

hjemmeside

Galleri

Kilder