Bunnahabhain

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Bunnahabhain
Islay
Kart Bunnahabhain.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Port Askaig
Nåværende eier: Burn Stewart Distillers
Grunnlagt: 1881
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Loch a’Bhaile Mhargaidh/Margadale Spring
Malteri: 10 % fra Port Ellen og 90 % fra Simpsons Malt
Ppm malt: Varierer, se tekst
Årlig kapasitet: 2 500 000 liter pr år
Standardtapning: Bunnahabhain
Alder: 12 yo
Alkoholprosent: 46.3 %
Polets varenr.: 4450301


Beliggenhet

Bunnahabhain er et destilleri på Islay. Destilleriet er det nordligste på Islay, og ligger nord for Port Askaig og Caol Ila.

Historie

Etablert i 1881 av William Robertson fra Robertson & Baxter, sammen med brødrene William og James Greenless. Den første spriten ble desillert i oktober 1882, full produksjon startet i januar 1883.

Kjøp, salg og overtagelser. I 1999 overtar The Edrington Group og legger destilleriet i møllpose, men tillater noen få ukers produksjon i året.

I 2003 selges destilleriet til Burn Stewart Distillers.

Annen info

Bunnahabhain er hovedmalten i Blenden Black Bottle som inneholder maltwhisky fra alle destilleriene på Islay.

Destillerikarakter

Bunnahabhain markedsføres som «The gentle Islay-malt» fordi produsentene gjør alt de kan for at det ikke skal være noe peat i whiskyen. De fører til og med produksjonsvannet til destilleriet i rør for at vannet ikke skal ta opp noe torvpreg på veien. Vannet har likevel et visst snev av torv i seg.

Malten som de får fra Port Ellen Maltings har også et ppm-nivå på 1-2 (trolig fordi alt annet de lager på Port Ellen er peata, og dermed klarer de ikke å rense utstyret 100 % for peat). Standardtapningen er frisk, søtlig, og med tydelig saltpreg.

De siste åra har det dukket opp flere tapninger med tydelig røykpreg fra Bunnahabhain, de fleste fra uavhengige tappere, men det er også levert en OB-tapning ifbm Islay-festivalen i 2004 (Bunnahabhain Moine). En av årsakene til at Bunnahabhain også produserer torvpreget whisky, kan være at det i det siste har vist seg å være vanskelig å få maltwhisky fra Lagavulin til Black Bottle blend. Dermed har Bunnahabhains eiere behov for torvpreget whisky for å dekke behovet for det i Black Bottle.

Tapninger

Følgende tapninger er listeført i Vinmonopolets bestillingsutvalg, men standardtapningen kan forekomme i noen polhyller likevel:

Uavhengige tapninger

Galleri

Norsk importør

Strøm AS (OB-tapninger og Black Bottle)

House of Cognac

Daracha

Cork

Eksterne lenker

Kilder