Brora

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Brora
Highland
Kart Brora.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Brora, Northern Highland
Nåværende eier: Diageo Plc
Grunnlagt: 1819
Status: Stengt
Standardtapning: Brora
Alder: 30 år
Alkoholprosent: 55,7 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Brora ligger i landsbyen Brora i det nordlige høylandet, i samme by som søsterdestilleriet Clynelish. Brora opererte i starten under navnet Clynelish, men i 1967 ble Clynelish opprettet som eget destilleri rett over veien for Brora.

Historie

Destilleriet ble først etablert i 1819 under navnet Clynelish av The Marquis of Stafford, 1.st Duke of Sutherland, som et ledd i hans arbeid for å få kontroll over området. Som alle andre destillerier hadde Clynelish en haug med lisensovertakelser før Scottish Malt Distillers (SMD) tok over i 1930. I 1931 ble destilleriet lagt i møllpose, men startet opp igjen i 1939.

I 1967 åpner det nye Clynelish rett over veien for det gamle, og i 1968 stenges det gamle, før det åpnes igjen i 1969, da under navnet Brora etter landsbyen destilleriet ligger i. Det gamle destilleriet har også blitt omtalt som Clynelish B/Clynelish no. 2. Eierne hadde mangel på røyket maltwhisky og det gamle destilleriet startet produksjon av det. Moroa varer ikke så lenge, for allerede i 1983 stenger Brora dørene, og har ikke vært i produksjon siden.

9. september 2017 kunngjorde Diageo at både Brora og Port Ellen skal restaureres og starte opp produksjon igjen. Produksjonsstart er planlagt til 2020.

Destillerikarakter

Klassisk kystwhisky med varierende røykpreg, men som regel alltid salt og krydderpreget. Fruktigheten varierer med hva slags fat tapningen baseres på.


Tapninger

Diageo Norge har tatt inn de siste års OB-tapninger av Brora 30 Years Old til Norge. De har imidlertid blitt raskt utsolgt. Det skal fortsatt være mulig å finne tapninger av denne i utlandet. Det er produsert ulike batcher av denne med begrenset antall flasker fra år til år. Høsten 2008 kom et begrenset antall av Brora 25 Years Old, men den ble raskt utsolgt fra importøren.

Ellers har to uavhengige tapninger, en tapning i Chieftain's Choice-serien, og en Dun Bheagan-tapning, vært tilgjengelig på Vinmonopolet.

Alle Brora-tapningene som har vært tilgjengelig i Norge de siste årene er nå utsolgt fra importør. Sjekk imidlertid Vinmonopolets nettsider for flasker som står igjen på Vinmonopol rundt om i landet.

Kilder