Braeval

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Braeval
Speyside
Kart Braeval.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: I nærheten av Tomintoul
Nåværende eier: Chivas Brothers
Grunnlagt: 1973
Status: Operativt
Mothballed: 2002 - 2008
Har besøkssenter: Nei
Byggtype: Concerto
Antall washbacks: 13 i rustfritt stål (41 000 l)
Gjæringslengde: 70 t
Antall washstills: 2 stk (20 500 l)
Antall spiritstills: 4 stk (6 900 l)
Årlig kapasitet: 4 000 000 liter pr år
Standardtapning: Ingen
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Braeval er Skottlands høyest beliggende destilleri (1165 fot/355 meter over havet), og ligger helt syd i Speyside. Brae betyr åsside, eller bratt elvebredd på skotsk-gælisk, og destilleriet ligger ved en bielv til Livet.

Historie

Opprettet av Chivas Brothers i 1973 for å kunne brukes i Chivas Regal blend. De 20 første åra het destilleriet Braes of Glenlivet, noe det fortsatt ofte blir omtalt som, pga beliggenheten. Ble lagt i møllpose allerede i 2002, men flere kilder har opplyst at destilleriet skulle åpne igjen sommeren 2008 som en følge av økt behov for whisky, særlig på det asiatiske markedet. Braeval startet produksjon igjen 11.7.08.

Destillerikarakter

Omtales som typisk lett Speysidewhisky med smakstoner som lynghonning, og sitrusskall. Eierne har aldri tappet whiskyen som singlemalt, så det er vanskelig å si noe mer konkret om hvordan whiskyen er.

Tapninger

Ingen OB-tapninger, men det er noen uavhengige tappere som har levert whisky fra Braeval. Aberko Ltd, et lite, relativt nytt firma i Glasgow har fått rettighetene til å bruke navnet Deerstalker. Det er derfor mulig å finne 10 og 15 år gammel maltwhisky fra Braeval under navnet Deerstalker. Deerstalker 12 yo og 18 yo skal derimot være fra Balmenach.

Ellers har både Douglas Laing, Signatory og Cadenheads levert tapninger av Braes of Glenlivet/Braeval.

Galleri

Kilder