Brød med maltet korn

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Ivars brød med maltet korn fra Ardbeg

Oppskriften er til ett stort brød.

½ pose tørrgjær
3,5 dl lunkent vann
½ ts salt
½ ts sukker
500 g hvetemel
100 g maltet korn
+ evt 3 ss whisky

Fremgangsmåte
1. Bland alle de tørre ingrediensene godt. Hell over vannet og elt sammen (3-5 min.) slik at deigen blir glatt og blank.
2. Dekk deigen til og la den heve lunt i ca 1 time (til ca dobbel størrelse).
3. Kna deigen godt og form den til et brød.
4. Legg den i en godt smurt brødform på 1,5 l.
5. Dekk formen og la den heve godt (ca ½ til 1 time).
6. Pensle med vann og stek på 200 grader i 50-60 min.


Det kornet jeg benyttet til brødbakingen fikk Per Løvlie tak i på Ardbeg på lagets Islay-tur i 2005. Det er sikkert mulig å få tak i det fra andre destillerier. Min erfaring med brødbaking tilsier at for å få den spesielle smaken så må det være peata.

Spekemat kan nok passe bra til. Noen sa røkelaks. Sikkert også bra. Mitt blandingsforhold på 500 g hvetemel og 100 g maltet korn kan muligens bli litt for kraftig for røkt laks. Rolf Frydenberg foreslo å halvere mengden maltet korn. Det er imidlertid ypperlig å varme det opp litt og servere rett og slett til kun whisky.

Denne brødoppskriften bruker jeg som en standard når jeg baker brød som skal benyttes til koldtbord, gryteretter o.l. Kan da bake 1 brød med oliven, 1 med krydderurter, 1 med ost osv. Kun fantasien begrenser.

Mangler du maltet korn? Prøv denne oppskriften isteden, eller ta kontakt med et bryggeri (f.eks Haandbryggeriet i Drammen). De har som regel godt med maltet bygg liggende og du trenger ikke mye til et brød.

- IvarA