Blair Athol

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Blair Athol
Highland
Kart Blair Athol.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Pitlochry
Nåværende eier: Diageo
Grunnlagt: 1798
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Allt Dour
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Blair Athol ligger midt i sentrum av den vakre, men noe turisbefengte landsbyen Pitlochry i Perthshire. Destilleriet tilhører med andre ord regionen høyland. Pitlochry ligger på grensen til naturområdene i høylandet, og er et yndet stoppested for turistbusser. Det kan av den grunn være vanskelig å finne ledig bord på de flerfoldige kaféene i lunsjtiden, men også tilsvarende vanskelig å finne steder som overhodet er åpne på kveldstid.

Selve destilleriet er også uvanlig billedskjønt, med godt vedlikeholdte steinbygninger delvis dekket av villvin og eføy.

Betydning

De første eierne kalte destilleriet «Aldour» etter Allt Dour - Oterelva - som renner gjennom tomta fra bergsiden til Ben y Vrackie. Blair eller blar er et keltisk ord som opprinnelig betyr slette/ryddet mark, men som opp gjennom tidene også har fått betydningen slag da slag jo ofte foregår på sletter. Dagens navn kommer av Blar ath Fhodia, som betyr «sletten til det nye Irland».

Historie

Blair Athol ble etablert i 1798, og er dermed et av de eldste destilleriene i Skottland som fortsatt er i drift. Riktignok gikk det ikke så bra for de første eierene, så destilleriet stengte igjen etter bare noen års drift delvis grunnet de høye skattene. Det ble gjenopplivet i 1826 av Alexander Connacher, og ble overtatt på midten av 1800-tallet av Peter Mackenzie & Co, som renoverte og utvidet slik at innen 1886 hadde destilleriet en kapasitet på 1.500 gallons (6.800 liter) per uke.

I 1932 ble destilleriet stengt, og holdt stengt gjennom hele depresjonen og andre verdenskrig. Arthur Bell & Sons kjøpte det i 1933, og i 1949 renoverte de og startet opp igjen, og siden det har Blair Athol vært i full drift. I 1973 ble to nye stills satt inn i tillegg til de to som var der fra før, og i 2003 var kapasiteten 38.000 liter per uke.

I dag eies Arthur Bell & Sons av Diageo. Produksjonen fra destilleriet går i all hovedsak til blending, og Blair Athol er hovedmalten i Bell's.

I 1987 ble det åpnet besøkssenter på destilleriet. Blair Athol har også en tilknyttet dark grains plant, bygd i 1975.

Destillerikarakter

Uten torv, mye ex-sherryfat brukt i lagringen. Myk, fyldig og fruktig. Krydderpreg.


Tapninger


Norsk importør

Diageo Norge

Kilder