Ballantine's

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Ballantine er et produktspekter med flere blended whiskyer destillert av George Ballantine & Son Ltd i Dumbarton, Skottland.

Smaken av Ballantine's er satt sammen av og avhenger av 50 single malt whisky, fire grain whisky - hvor signaturmalten er Miltonduff og Glenburgie. Merket har vunnet flere priser og fått mye god omtale.

Historie

Arven med Ballantine's skotske whisky kan føres tilbake til 1827, da bondesønnen George Ballantine etablerte en liten butikk i Edinburgh. Derfra leverte han flere typer whisky til sine kunder. Nesten 40 år senere, i 1865, overlot George ansvaret for butikkdriften til sin eldste sønn Archibald mens George selv åpnet en større forretning i Glasgow.

I Glasgow var fokus rettet mot vin og sprithandel, med en kundeliste som inkluderte en hinduistisk kongefamilie. På denne tiden startet han arbeidet med å lage sine egne blend. Disse førte til større etterspørsel, og dermed ble det behov for at hans nest eldste sønn George junior deltok i driften. Under navnet George Ballantine & Son Ltd etablerte de et tollpliktig lagerhus (bonded warehouse), og startet så smått å eksportere sine blends.

Junior overtok ansvaret for driften i 1881 da George senior trakk seg tilbake. Ved sin død ti år senere, i en alder av 83 år, ble han hyllet for sitt virke og hva han hadde oppnådd. George junior ledet bedriften til nye suksesser, og i 1919 kunne familien selge bedriften til Barclay and McKinlay med solid fortjeneste.

Ved å spille på det gode ryktet og omdømmet til Ballantine's kunne de nye eierne bruke navnet for å få sine blends inn i markedet. Senere trengtes mer kapital for å konkurrere i verdensmarkedet, og i 1935 kunne det kanadiske destillerikonsernet Hiram Walker-Gooderham & Worts Limited kjøpe Ballantine's. Det samme året ble selskapet tildelt det heraldiske våpenet (Grant of Heraldic Arms) som i dag brukes på etikettene. Dette bidro til at George Ballantine & Son fikk et eksklusivt preg blandt den skotske eliten.

Noe av det viktigste de nye eierne gjorde var å sikre seg tilgang til maltwhisky. Derfor ble destilleriene Miltonduff og Glenburgie oppkjøpt. De bygde også et enormt grain destilleri i Dumbarton, den tids største i Europa. I løpet av 1960-tallet ble fokus rettet mot Europa som på den tiden var et åpent og «ubrukt» marked for whisky. Allerede i 1965 hadde Ballantine's etablert seg som et sterkt merkenavn, og det i så stor grad at eksport ble den viktigste salgsdelen av Ballantine's.

Veksten fortsatte på 1980-tallet, med et sterkt distribusjonsnett i kombinasjon med populariteten skotsk whisky nøt. 1986 er et viktig år i historien om Ballantine's, ettersom man da ble det største merkenavnet innen whisky i Europa samt tredje størst i verden med sin eldste blend Ballantine's Finest. I det koreanske markedet er Ballantine's det viktigste merket innen eksklusive blends, spesielt med sin evig populære Ballantine's 17 i tillegg til 21 og 30.

I 1988 ble Ballantine's en del av det globale konglomeratet Allied Domecq. Det store grain destilleriet i Dumbarton ble lagt i møllpose i 2002 og produksjonen flyttet til Strathclyde Grain Distillery i Glasgow. I 2005 kom Ballantine's inn i porteføljen til Pernod Ricard. Fortsatt har Ballantine's store bonded warehouses i Dumbarton, og et tappeanlegg nord for byen.

Sandy Hyslop ble i 2006 utnevnt master blender som den femte i Ballantine's 180-årige historie.

Produktrekke

Produktrekken består i dag av seks whiskyer med tydelige karakteristikker og aldersklasser.

Sponsorvirksomhet

  • Scottish Open Golf Tournament
  • Australsk toppserie fotball, fra sesongen 2007-8 og fremover
  • Dumbarton fotballklubb

Eksterne lenker

Kilder