Balblair

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Balblair
Highland
Kart Balblair.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Northern Highland
Nåværende eier: Inver House Distillers
Destillerisjef: John MacDonald
Grunnlagt: 1790
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja, åpnet i november 2011
Vannkilde: Allt Dearg Burn
Ppm malt: 0
Antall washbacks: 6 stk Oregon pine
Antall washstills: 1
Antall spiritstills: 1
Årlig kapasitet: 1 330 000 liter pr år
Standardtapning: Balblair
Alder: 10 yo (1997)
Tønnetype: Firstfill bourbon
Alkoholprosent: 43
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Ligger i Northern Highland ved Edderton og Dornoch Firth ved Cambuscurrie Bay, den samme bukten som Glenmorangie ligger ved.

Historie

Destilleriet ble dannet i 1790 av John Ross, som drev destilleriet alene fram til 1824, da sønnen Andrew gikk inn i forretningen. Dagens bygninger tok over for de opprinnelige i 1872.

I 1894 gikk destilleriet over til Alexander Cowan når han tok over driften av landet det lå på. I 1948 ble landet kjøpt som freehold av Robert Cumming (kjent som Bertie), som utvidet destilleriet og økte produksjonen. Han var ansvarlig for driften fram til 1970, da han pensjonerte seg og solgte Balblair til det canadiske firmaet Hiram Walker & Sons. I 1988 overtar Allied Distillers som en følge av fusjonen mellom Hiram Walker & Sons og Allied Vintners. 1996 selger Allied Distillers destilleriet til de nåværende eierne Inver House Distillers.

Balblair har ett av de eldste arkivene i destilleribransjen, det første notatet er datert 25. januar 1800, skrevet av John Ross og lyder: «Sale to David Kirkcaldy at Ardmore, one gallon of whisky at £1.8.0d».

Destillerikarakter

Svakt krydret og frisk tørrhet i en elegant, mild, form. Lett torvpreg kan komme fra prosessvannet som renner gjennom områder med torv.

Tapninger

Eierne har lansert en serie tapninger med årstallsangivelser. De er fra 1997, 1987 og 1979, og har alle blitt lagret i firstfill eller secondfill bourbonfat. Ingen av dem er pr mai-2008 tilgjengelig i Norge.

Gordon & MacPhail har gitt ut to gamle tapninger av Balblair (32 yo og 40 yo) og for noen år siden hadde Daracha en Balblair 29 yo fra Creative Whisky Company som de raskt ble utsolgt for. Tapningen kan likevel fortsatt finnes på noen norske barer.


Norsk importør

Ikke tilgjengelig i Norge

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmeside

Galleri

Kilder