Arran

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Arran
Arran dest.jpg
Bilde fra Arrans mediabibliotek
Islands
Kart Arran.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Arran
Nåværende eier: Isle of Arran Distillers
Destillerisjef: James MacTaggart (fra 2007)
Grunnlagt: 1993
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Loch na Davie
Ppm malt: 0 (12ppm, - se tekst)
Antall washbacks: Fire stk, Oregon pine
Årlig kapasitet: 750 000 liter pr år
Standardtapning: Arran
Alder: 10 år
Alkoholprosent: 46 %
Polets varenr.: 1023201


Beliggenhet

Destilleriet Arran ligger på øya Arran, rett utenfor landsbyen Lochranza, som er en pittoresk liten landsby som er omringet av fjell på 3 kanter. Øya Arran beskrives i mange sammenhenger som et Skottland i miniatyr. Nå er dette det eneste destilleriet på Arran.

Historie

Tidlig på 1800-tallet var det mer enn 50 destillerier på Isle of Arran, flest illegale, godt gjemt for myndighetenes skatteinnkrevere. Whisky fra Arran ble på den tiden karakterisert som noe av det beste i Skottland, og det var bare whisky fra «The Glen of Livet» som kunne måle seg med whisky fra Isle of Arran. Likevel tok det ca 150 år før øya igjen fikk et lovlig lisensiert destilleri.

Arran ble etablert så sent som i 1993, og startet produksjonen 17. august 1995. Destilleriet ble grunnlagt av Harold Currie, en tidligere administrerende direktør hos Chivas. Currie valgte å bygge et destilleri fra grunnen av, da han på denne måten kunne bygge et destilleri helt etter hans spesifikasjoner, heller enn å tilpasse et eksisterende destilleri. Destilleriet ble lagt til Arran fordi Currie hadde familiebånd til øya. Den eksakte lokaliseringen ble bestemt etter å ha testet en rekke mulige vannkilder, og til slutt endte man opp med Loch na Davie, som ligger 3 miles syd for destilleriet.

Produksjonsstarten på destilleriet ble noe forsinket pga et hekkende ørnepar som holdt til å åsen rett over destilleriet. Det er noe av årsaken til at det er to ørner prentet inn i flaskene på de nyeste Arran-tapningene.

Destillerikarakter

Destilleriet har levert ganske mange tapninger med ulike fatfinisher. Dette var nødvendig for å skaffe inntekter tidligst mulig. Som nyetablert destilleri var det ikke behov for Arran i noen av det etablerte blends, som er hovedbestanddelen for de fleste andre destilleriene. Siden Arran kun leverer single malt, var det derfor nødvendig å slippe mange ulike unge tapninger tidlig etter oppstarten av destilleriet. Disse tapningene kan bidra til en viss forvirring om destillerikarakteren. Sålenge Arran fortsatt er et ungt destilleri, må vi ta utgangspunkt i standardtapningene for å få et bilde av destillerikarakteren.

Arran kjennetegnes først og fremst av lette fruktige toner, godt råvarepreg, og ligger nærmere whisky fra lavlandet i stil, enn hva som er vanlig for øydestillerier. Dette har blant annet sammenheng med at de har brukt bare urøyka malt i produksjonen. Fra 2005 skal Arran ha begynt å produsere en liten mengde sprit basert på svakt røyket malt (12 ppm). I desember 2010 lanserer Arran maltwhiskyen Machrie Moor som er lagd på denne svakt torvpregede spriten.

Andre opplysninger

I motsetning til de fleste andre destillerier, hadde ikke Arran egen kornmølle i starten. Fram til 2008 kjøpte de derfor kornet ferdig malt. Nå har de imidlertid fått sin egen kvern og maler malten selv.

Det var også først i 2007 at de fikk ferdigstilt et eget lager på destilleriet. Mye av whiskyen Arran produserte før den tid, ble derfor lagret i Campbeltown. Det er også opplysninger (fra et internettforum) om at Arran fortsatt lagrer noe hos Bladnoch.

Tapninger

Oversikt over ulike tapninger fra Arran finnes i tekstboksen på siden.

Som tidligere nevnt har Arran et utall forskjellige tapninger basert på diverse fatfinisher. Antallet og tilgjengeligheten på disse vil variere så ofte og kraftig at det ikke gir noen mening å nevne disse her.

Galleri

Arran-12-og-10.jpg

Norsk importør

The House of Cognac


Ekstern lenke

Arrans nettside

Jons utvalgte

Kilder